130 let

Hokejista Anaheimu Ducks Teemu Selänne | foto: ČTK

Rozhovor

Dva Evropané bojují o rekordy NHL. Jágr je neuvěřitelný, říká Selänne

Sport
  •   22:00
Jaromír Jágr a Teemu Selänne. Dva veteráni a hokejové legendy se na dálku přetahují o to, kdo bude nejlepším evropským kanonýrem v historii NHL. "Kdyby mi šlo o nějaké prvenství, neodešel jsem na tři roky do Ruska a bylo by jasno," vzkázal už dřív český velikán. A ani jeho finský konkurent rekordy příliš neřeší.

Selänne nastřílel v zámoří 669 gólů a jelikož Jágr v nočním zápase dvakrát skóroval, ztrácí na něj v současné chvíli pět zásahů. Bitva hokejových velikánů však ještě není zdaleka u konce.

Teď je nejspíš řada na vás, protože v tomhle závodu platí: když se trefí jeden, druhý okamžitě odpoví.
Já vím, je to úžasné. Moc se těmi čísly nechci zaobírat, ale z Jágra mám radost, protože je to neuvěřitelný hokejista. Těší mě, že vydržel hrát tak dlouho a pořád si užívá hokej.

Tipnete si, kdo z vás bude nejlepším evropským střelcem NHL?
To nevím... Víte, podle mě ani jeden na tohle nekoukáme. Prostě se oba snažíme hrát dobře a uvidíme, co z toho vzejde. Jinak mě ale nějaké závody vážně neberou. Neřeším to.

Víte, že vás brzy čekají tři vzájemné zápasy?
Jo, bude to zábava. Budou to hodně zajímavé zápasy, protože v té době bude důležitý každý bod v boji o play-off. Vždycky, když jsem proti Jágrovi nastoupil, tak to bylo skvělé. Člověk nikdy neví, co od něj čekat. Je to úžasný hokejista, je radost na něj koukat.

Prohodíte spolu pár slov?
Vždycky se pobavíme. Znám ho za ty roky dobře. Je to skvělý ambasador hokeje tady v NHL i u vás doma v Česku. Hráli jsme proti sobě už v juniorech, pak i v seniorské reprezentaci. Je paráda sledovat jeho kariéru.

Daří se však i vám. Jak zvládáte letošní sezonu?
Program je hodně nabitý, máme dost zápasů a není jednoduché se dát dohromady a být připravený na ten další. Ale jako mužstvo hrajeme dobře, užíváme si to. A o tom to celé je - vyhrávat a užívat si zábavu z hokeje.

A jak jste spokojený se svými výkony?
Rád bych dával víc gólů, ale teď to tolik nevadí. Doufám, že přijdou ve chvílích, kdy je budeme doopravdy potřebovat. Snad by nám mohla tahle forma vydržet. Je skvělý pocit, když vyhrajete zápas a cítíte, že máte solidní šanci uspět ve Stanley Cupu.

Autor: