Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dvacítka prohrála s USA po nájezdech, Češi stále nemají jisté čtvrtfinále

Hokejisté USA se radují gólu proti Česku. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Ostrava - Čeští hokejisté prohráli po dramatické bitvě na mistrovství světa juniorů v Ostravě s týmem USA 3:4 v prodloužení a v tabulce skupiny B jsou se čtyřmi body třetí. Před závěrečným duelem s Kanadou stále nemají jistý postup do čtvrtfinále. Do další části turnaje je může posunout již úterní odpolední souboj Ruska a Německa. Češi potřebují, aby jedno z mužstev vyhrálo v základní hrací době.
  18:50aktualizováno  21:50

Svěřenci trenéra Václava Varadi v dnešním zápase po gólech kapitána Libora Zábranského vedli 2:1, Američané však ve druhé třetině vývoj utkání otočili. V 49. minutě vyrovnal Petr Čajka, o rozhodující trefu se v čase 63:14 postaral Cole Caufield.

Úvod utkání patřil zámořským hráčům. Ve 3. minutě byl vyloučen Kučeřík a Američané první přesilovou hru využili. Po Robertsonově přihrávce zpoza branky překonal Paříka, který nahradil v české sestavě nemocného Dostála, Pinto a připsal si čtvrtý gól na turnaji.

Zvýšit vedení favorita mohl Caufield, ale trefil jen tyč. Český tým nebyl v útoku moc nebezpečný, přesto se mu podařilo vyrovnat. V 10. minutě využil Knightova zakrytého výhledu Zábranský, jenž se prosadil střelou od modré čáry. Kapitán domácího výběru se postaral i o druhý český gól, když po ideální Pláškově přihrávce využil v 19. minutě dvojnásobnou početní výhodu.

Ve druhé třetině ale Američané vývoj zápasu otočili. Nejprve překonal Paříka Kaliyev a v 27. minutě využil Zagrasovu efektní přihrávku Drury, jenž zakončil do odkryté branky. Češi měli šance v početních výhodách, Plášek ani Teplý však Knighta nepřekonali. Ve 40. minutě navíc domácí přišli o útočníka Jeníka, jenž si po střetu u mantinelu poranil koleno, a trenér Varaďa tak měl k dispozici už jen deset útočníků.

V 47. minutě rozjásal vyprodanou Ostravar arenu při signalizované početní výhodě Kubíček, rozhodčí však jeho gól po kontrole u videa neuznali kvůli Pavlovu kontaktu s brankářem. Varaďa se snažil změnit verdikt arbitrů trenérskou výzvou, ale neuspěl.

Zklamání však z českých hráčů i fanoušků rychle vyprchalo, neboť v následné přesilové hře dorazil Kubíčkovu střelu Čajka a vyrovnal. Další gól již v základní hrací době nepadl a muselo se prodlužovat. V nastavení měli puk častěji na hokejkách Češi, o rozhodující gól se však postaral Caufield. Američané tak mají na rozdíl od domácího týmu čtvrtfinále jisté.

1.USA4210117:138
2.Kanada3200110:116
3.ČR3101110:114
4.Rusko3100210:73
5.Německo310028:133
Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...