Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Dvě nuly v řadě. Mrázek má nakročeno do finále Calder Cupu

Sport

  16:25
Zdá se, že z něj roste budoucí brankářská jednička hokejové reprezentace. Petr Mrázek září AHL, lize farmářských týmů NHL. V posledních dvou utkání vychytal čistá konta a i díky němu má celek Grand Rapids Griffins nakročeno do finále Calder Cupu. Mrázek tak může napodobit Pavelce a Neuvirtha, kteří tuto soutěž v nedávné minulosti vyhráli.

Zákrok brankáře Petra Mrázka při zápase Detroitu a St. Louis. foto: ČTK

Dvě hodiny, 41 minut a 38 vteřin čistého času se hráči Oklahoma City Barons snaží propasírovat puk do branky, před níž stojí, klečí či leží Petr Mrázek.

Marně.

Barons patří mezi nejproduktivnější týmy druhé nejvyšší zámořské profesionální soutěže. V semifinále Calder Cupu vedou nad rivaly z Grand Rapids na střely 175:128. Od půlky ledna do první červnové neděle neprohráli dva zápasy za sebou. Teď se však jejich pokusy tříští o 21letého mladíka z Ostravy.

Mrázek zastavil posledních sto ran, jež na něj letěly. Barons po dvou domácích porážkách 0:4 a 0:3 ztrácejí v sérii 2:3 a jsou krok od vyřazení.

Debut v NHL

"Petr předvedl skvělé zákroky v klíčových chvílích," řekl po obou zmíněných partiích Jeff Blashill, kouč Grand Rapids.

Mrázek zazářil na mistrovství světa dvacítek, naskočil do utkání šampionátu dospělých, prodral se z nižší ECHL do AHL, kde si vybojoval pozici jedničky. Chytal dokonce dva zápasy NHL za Detroit. Jeho kariéra se v předchozích 17 měsících rozjela vskutku náramně.

Teď ho nemohou překonat Barons z Oklahomy. Jejich obránce Taylor Fedun řekl reportérům: "To díky němu Griffins vítězí."

"Co vidí, to chytí. Musíme mu to trochu ztížit," přidal se forvard Philippe Cornet.

Jeho neprůstřelnost trvá už skoro 162 minut, nicméně v tomto play-off už bez obdrženého gólu vydržel delší dobu. Bylo to na konci prvního kola a na začátku druhého, kdy Mrázek zmrazil soupeře z Houstonu a Toronta na 178 minut a 58 vteřin.

Griffins mohou klání s Barons uzavřít v noci z úterý na středu, kdy na domácím ledě hrají šestý mač. Ve finále zatím čeká tým Syracuse Crunch, který se opírá také o trojici Čechů (obránci Gudas a Šustr, útočník Palát).

Kdyby Mrázek získal Calder Cup, napodobil by krajany Ondřeje Pavelce (2008) a Michala Neuvirtha (2009, 2010). Další cíl? Trvalé zaměstnání v NHL. Pozice dvojky za Jimmym Howardem v sestavě Red Wings v ročníku 2013/14 není pro Mrázka nedosažitelná.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...