Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

EHT: Češi turnaj zahájí proti domácím Švédům

Sport

  15:16
PRAHA - Čeští hokejisté vstoupí ve čtvrtek ve Stockholmu do turnaje LG Hockey Games, závěrečného dílu série Euro Hockey Tour, duelem s domácím Švédskem. Jen výhra udrží svěřence trenéra Vladimíra Růžičky ve hře o celkový triumf, protože v současné době ztrácí na vedoucí Rusko čtyři a na druhé Finsko tři body. Tým Suomi se sbornou se utkají o další bodový zisk v Helsinkách.

Česká hokejová reprezentace.

Trenér Vladimír Růžička těsně před koncem utkání.

Čeští hokejisté ještě dnes trénovali v pražských Letňanech, do Stockholmu odletí ve čtvrtek dopoledne a od 19:30 v hale Globen nastoupí k utkání. "Tréninky jsou důležité, ale zápasy jsou zápasy. My a určitě i hráči se těšíme, až to začne," řekl novinářům Růžička.

V tréninku se hodně zaměřil na nácvik a souhru při přesilovkách a v oslabení. "To je strašně důležité. Také jsme se zaměřili na obranné pásmo, aby hlavně proti mužstvům, která nás budou forčekovat, každý věděl, co hrát. Další věcí byla hra ve středním pásmu," přiblížil Růžička.

Turnaj LG Hockey Games se v olympijském roce hraje opět těsně před mistrovstvím světa. "Bude to stejné jako ostatní turnaje Euro Hockey Tour. Je to už finální příprava na mistrovství světa, tak doufejme, že se nám tam nikdo nezraní," přál si Růžička, který po řadě omluvenek i tak celkem složitě skládá tým pro šampionát.

Hokejisté mohou na turnaji reprezentačního kouče přesvědčit, že si zaslouží nominaci na mistrovství světa v Německu. "V každém zápasu, do kterého nastoupím, budu chtít předvést to nejlepší, aby nějaká šance žila. Dám do toho všechno, abych se o mistrovství světa popral," řekl karlovarského obránce Ondřej Němec.

Účastník loňského světového šampionátu má národní tým i jako náplast na duši po nepodařené sezoně Západočechů. Oproti předchozím zápasům se Švýcarskem a Slovenskem už očekává jinou úroveň zápasů. "Je to poslední příprava před mistrovstvím světa, všechny týmy budou mít mančafty skoro jako na šampionátu, takže to určitě bude náročnější a doufám, že se předvedeme v dobrém světle a uděláme výsledek," dodal Němec.

Účastník olympijských her ve Vancouveru Tomáš Rolinek bude nabírat zápasovou praxi, protože naposledy hrál v dresu Magnitogorsku druhé kolo play off KHL přesně před měsícem. Na turnaji bude zároveň kapitánem týmu a je možné, že mu stejná funkce připadne i na samotném šampionátu. "Po sezoně jsem čtrnáct dnů nestál na ledě, v tréninku se do toho dostávám.

Každá pauza je těžká, ale odpočinul jsem si psychicky. Je více hráčů, kteří nehráli, takže se musíme dostat do zápasového rytmu. Sestava už se asi moc měnit nebude, takže se musíme dát dohromady jako kolektiv," prohlásil Rolinek.

Rolinek střílí gól.

Růžička plánuje sestavu na turnaji prostřídat tak, aby viděl v akci všechny hráče. "Uvidíme, jak to bude vypadat ten první zápas, ale chtěl bych dostat do hry všechny hráče, takže zapojit i všechny beky. Když už tam pojedou, tak aby odehráli minimálně alespoň jedno utkání," řekl kouč.

Zatím však ještě nemá jasno, zda se na úvod závěrečného dílu podniku EHT objeví mezi tyčemi Tomáš Vokoun, nebo Ondřej Pavelec. Původním záměrem bylo, aby Vokoun odchytal dva zápasy a Pavelec jeden. "Tomáš tam dnes doletí, zítra si s ním sednu a domluvíme se podle toho, jak to bude chtít on, aby byl co nejlépe připravený," nastínil Růžička.

Helma Tomáše Vokouna

S Vokounem naposledy mluvil v úterý. "To je to samé jako u Jardy Jágra. To jsou hráči, kteří se připraví. U nich si naopak myslím, že by si měli po té náročné sezoně program maličko uzpůsobit, jak jim to vyhovuje," řekl Růžička. Sám by však prý chtěl, aby Vokoun chytal už proti Švédům. "Ale nechám to, jak bude chtít. Třeba to nakonec bude tak, že oba odchytají po jednom zápase a jeden budou mít napůl," doplnil reprezentační kouč.

Nejvíce změn tak v průběhu turnaje proběhne zřejmě v obranných řadách. "Nebudeme hrát na osm beků, spíš jen na šest. Čtyři beci - Čáslava, Rachůnek, Němec a Blaťák - jsou jasní, pak se rozhodneme o dalších. Tři se převléknou, ale dva budou hrát," uvedl Růžička.

Pravděpodobná sestava ČR proti Švédsku

Vokoun (Pavelec) - Čáslava, Rachůnek, Němec, Blaťák, Krstev, Barinka, Mojžíš (Nakládal) - Voráček, Červenka, Klepiš - Kvapil, Marek, Rolinek - Kašpar, Vampola, Novotný - M. Růžička, Koukal, Hubáček - Kovář.

Autor: