130 let

Čeští hokejisté slaví gól do sítě Finska | foto: Erik Simander/TT News Agency via Reuters, Reuters

Češi si poradili s Finy. Po třech zápasech je konečně porazili, na Euro Hockey Tour vedou

Sport
  •   14:50
Stockholm - Čeští hokejisté porazili ve druhém utkání na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 3:1 a dostali se před něj do čela tabulky Euro Hockey Tour. Tým kouče Miloše Říhy přerušil sérii tří porážek a Finy zdolal i potřetí v sezoně.

Češi podlehli Švédsku a ztratili vedení v Euro Hockey Tour

Českou reprezentaci poslal do vedení ve čtvrté minutě v oslabení Roman Horák. V polovině úvodní třetiny vyrovnal Jere Karjalainen, ale šest sekund před koncem druhé části rozhodl Tomáš Zohorna. V oslabení při power play Finů pečetil výsledek do prázdné branky Hynek Zohorna.

Michal Řepík v souboji o puk
Tomáš Zohorna během utkání s Finskem

S třetím dílem Euro Hockey Tour se český tým rozloučí v neděli zápasem proti Rusku od 12:15.

„Začátek nebyl po taktické stránce takový, ale zlepšovali jsme se, že hráči plnili, co jsme si řekli. Vidí, že když se to plní, tak se nám hraje i lehčeji. Finy jsme pak vlastně už k ničemu nepustili. Pokud se o to plnění taktiky postará sto procent hráčů jako dnes a s naprostou jistotou v bráně, tak to takto dopadne,“ pochválil Říha tým a gólmana Dominika Furcha, který si připsal 21 úspěšných zákroků.

Češi, v jejichž sestavě debutoval útočník Jan Dufek, vstoupili do utkání dobře. V úvodu měl šanci Flek, který z úhlu zkoušel trefit branku bekhendem. Ve čtvrté minutě se Říhův tým ujal vedení, přestože hrál po Klokově vyloučení v oslabení. Horák obral o puk Ruotsalainena a prostřelil debutujícího Lehtinena mezi betony.

Švédské hokejové hry:

ČR - Finsko 3:1 (1:1, 1:0, 1:0) Branky a nahrávky: 4. Horák, 40. T. Zohorna (H. Zohorna, R. Zohorna), 59. H. Zohorna (T. Zohorna) - 10. Karjalainen (Junttila, R. Salo). Rozhodčí: Öhlund, Björk - Persson, Jonsson (všichni Švéd.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. V oslabení: 2:0. Diváci: 1000.

ČR: Furch - Jeřábek, Šulák, Košťálek, Krejčík, Sklenička, Němeček, Klok, D. Musil - Řepík, Jan Kovář, Zaťovič - H. Zohorna, T. Zohorna, R. Zohorna - Flek, Horák, Hyka - Dufek, M. Kovařčík, D. Šťastný - od 31. navíc Rousek. Trenér: Miloš Říha.

Finsko: Lehtinen - Koivisto, Melart, R. Salo, O. Manninen, J. Honka, Parikka, Nikkilä, Seppälä - Pulkkinen, Lehterä, Julius Nättinen - Karjalainen, Ruotsalainen, Junttila - Pajuniemi, Ilomäki, J. Mustonen - A. Mustonen, J. Lajunen, Innala. Trenér: Jukka Jalonen.

Vyrovnat mohl nejdříve Junttila, na druhé straně zahrozil Tomáš Zohorna. V polovině úvodního dějství nedotáhl do úspěšného konce únik Pulkkinen, ale vzápětí při přečíslení nabil Junttila na levý kruh Karjalainenovi, který už Furcha překonal. V 15. minutě se Češi dočkali první přesilovky po Seppäläově faulu, ale Finové se ubránili.

V úvodu druhé části trefil Parikka od modré čáry konstrukci Furchovy branky. Češi se ubránil i při Košťálkově trestu. Ve 24. minutě po Kovářově střele dorážel Zaťovič, po něm i autor střely a dotlačil Lehtinena i s pukem do branky, ale gól neplatil.

Říhův výběr potom odolal při Košťálkově trestu. Při Melartově vyloučení dvakrát pálil právě Košťálek. Češi se zase ubránili při trestu kapitána Kováře a šest sekund před koncem jim vrátil vedení Tomáš Zohorna, který se z levého kruhu trefil do protějšího horního rohu Lehtinenovy branky.

„Dostal jsem to přímo na volej, obránce mi šel spíš dopředu. Prostě to tam padlo hezky,“ usmíval Tomáš Zohorna, k němuž doputoval puk od bratrů Radima a Hynka. „Těší to o to víc, že jsme vyhráli. Je to náš sen. Když můžeme dát góly, je to o to silnější. Jsme strašně rádi, že jsme tady. Je to super, že jsme se sešli,“ doplnil střelec vítězné branky k dalšímu výjimečnému zápasu společně s oběma sourozenci.

Úvod třetí třetiny přinesl několik nadějných situací na obou stranách, ale skóre se neměnilo. V 50. minutě proti Furchovi neuspěl Aleksi Mustonen. Při Honkově vyloučení nepřekonal Lehtinena zblízka bekhendem Radim Zohorna a finský gólman následně v závaru puk přikryl.

V závěru se bránili Češi v oslabení při Skleničkově vyloučení, ale při power play pojistili náskok. Tomáš Zohorna přenechal puk bratru Hynkovi, který dovršil skóre.

„Neměli jsme to domluvené. My jsme ani nečekali, že bude místo. Nevíme, jestli ten obránce zakopl. Byla situace tři na dva, pak dva na dva, potom obránce spadnul. Už jsem ukazoval hokejkou, ať vystřelí sám, ale je hodný, že mi ještě přihrál,“ ocenil Hynek Zohorna gesto staršího sourozence.

Tabulka Švédských hokejových her:
1.ČR210014:33
2.Finsko210014:33
3.Švédsko110002:13
4.Rusko100010:30
Tabulka Euro Hockey Tour:
1.ČR8321221:1614
2.Finsko8402220:1714
3.Švédsko7301316:2010
4.Rusko7120417:217
Autor: ČTK