Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Evropě nekraluje Jágr ani Malkin. Nečekaně září Švýcar

Sport

  15:13
ZUG - Švýcarský útočník Damien Brunner vládne produktivitě všech hokejistů působících v Evropě při výluce v NHL, a předčívá tak řadu zvučných jmen včetně Jaromíra Jágra z Kladna. Více než bodové srovnání s hráči z různých soutěží na Starém kontinentu má ale v případě šestadvacetiletého hráče Detroitu váhu fakt, že nastupuje v Zugu v útoku s hvězdou Red Wings Henrikem Zetterbergem.

Kladenská hokejová ikona Jaromír Jágr foto: Foto Mafra - Anna Vavríková

Brunner nasbíral v NLA v této sezoně ve 27 duelech 48 bodů za 23 branek a 25 asistencí, o pět více než Jaromír Jágr ve stejné porci zápasů v české extralize (18+25). Čtyřicetiletou hvězdu, která měla hrát v tomto ročníku v Dallasu, následuje v kanadském bodování všech hráčů ze zámoří jeho parťák z Kladna Tomáš Plekanec. Opora Montrealu má na kontě z 28 utkání 42 bodů (20+22).

Klíčový však pro další Brunnerovu kariéru je fakt, že se dal dohromady s Zetterbergem, který přišel do Zugu před polovinou října. Přitom původně vedení Red Wings uvažovalo o tom, že Brunner si bude na farmě v Grand Rapids v nižší AHL zvykat na menší zámořské hřiště a fyzickou hru. "Byl to homerun," pochvaloval si s užitím baseballové terminologie nastalou situaci trenér Detroitu Mike Babcock v rozhovoru pro server mlive.com.

V NHL dosud nenastoupil

Brunner ještě NHL nehrál, ale letos podepsal jako nedraftovaný hráč roční smlouvu s Detroitem. Je možné, že mu Red Wings v případě ukončení výluky dají velký prostor. Už před podpisem kontraktu jej plánoval Babcock zařadit mezi první šestici útočníků. Teď má další důvod.

"Možná mohou hrát spolu, až se vrátí. Mohlo by to klapat. Brunner je produktivní jak blázen, stejně tak Henrik. Sebevědomí, které získal spoluprací s Henrikem, i navázané přátelství mu pomůže," doplnil Babcock na adresu hráče, který v minulé sezoně vyhrál produktivitu švýcarské ligy se 60 body.

Bez ohledu na pořadí hráčů se smlouvami z NHL je v evropských soutěžích jediný produktivnější hráč než Brunner. Třinecký Martin Růžička nasbíral ve 30 duelech 50 bodů za 29 gólů a 21 asistencí. I vedení Detroitu ale ví, že Brunner bude muset ještě v NHL výkonnost prokázat. "Věříme, že si chemii mezi sebou přenesou i do NHL. Ale nikdy nevíte, jak bude hráč dobrý, dokud se neukáže v NHL. Je tu menší hřiště a je to trošku jiný hokej," doplnil generální manažer Detroitu Ken Holland.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!