130 let
Obrazem

Šampioni z Nagana vzdali hold Hlinkovi. Výstroj znovu oblékl i Hašek

Sport
  •   20:29aktualizováno  22:08
JIHLAVA - Remízou 7:7 za aplausu vyprodaného stadionu v Jihlavě skončilo Zlaté utkání mezi Týmem olympijských vítězů z Nagana z roku 1998 a výběrem Zlatého hattricku v letech 1999 až 2001. Utkání se hrálo jako pocta legendárnímu trenérovi této éry Ivanu Hlinkovi, který před deseti lety zahynul při autonehodě.

Z kádru z Nagana chyběl jen střelec vítězné branky z finále proti Rusku Petr Svoboda a také útočník Robert Lang, který se měl exhibice zúčastnit, ale nakonec z rodinných důvodů odjel do zámoří. Jen střídačce zůstali kapitán týmu Vladimír Růžička a další forvard Jiří Dopita.

"Kdyby ten zápas přišel dřív, tak bych asi nastoupil, ale přeci jen už je to čtrnáct let, co jsem skončil. Je ale příjemné se tady se všemi potkat," prohlásil současný trenér české reprezentace Růžička.

Slavomír Lener, Vladimír Růžička a Petr Čechmánek na střídačce.

"Mrzí mě to, ale měl jsem rok a půl problémy s kolenem. Hrozně rád bych si zahrál, ale bohužel to nejde," řekl Dopita, který skončil po sezoně 2012/13 v dresu Olomouce, kterou nyní také trénuje.

Z původně ohlášené sestavy světových šampionů chyběli forvardi Václav Prospal, David Výborný a obránce Martin Richter. Jen na střídačce zůstali v civilu brankáři Martin Prusek a Vladimír Hudáček.

Plný Horácký stadion aplaudoval při půlhodinovém úvodním ceremoniálu hvězdám a výčtu jejich triumfů v kariéře. Trenér Slavomír Lener měl na střídačce i při fotografování všech účastníků v ruce Hlinkův portrét.

Hašek čaroval jako za starých časů

Unikátní bylo představení gólmana Haška na ledě. Ukázal, že přestože neměl brankářskou od konce kariéry v roce 2011 na sobě, tak ze svého umění neztratil. Vedle jiných zákroků se vytáhl skluzem proti Ujčíkovi, při daleko větším množství šancí hráčů Zlatého hattricku nestačil jen na dorážku Vlasáka a přesnou ránu Ujčíka.

Nejlepší (nejen?) český gólman všech dob Dominik Hašek.

Hašek přiznal, že jej to do branky moc nelákalo, ale pak si to užil. "Když jsem pak viděl ten plný stadion a kluky před sebou, tak jsem chtěl chytat co nejlépe. Samozřejmě tam pak něco spadne," usmíval se Hašek, který v polovině utkání přepustil místo Romanu Čechmánkovi. Na začátku druhé části ještě zvýšil náskok Jaroslav Hlinka a výběr olympijských šampionů přidal na obrátkách.

Hniličkovu neprůstřelnost po řadě šancí prolomil až ve 28. minutě Hejduk. Už proti Salfickému smazali ztrátu Ručinský se Strakou, ale náskok Zlatého hattricku pak museli znovu dohánět. Na trefy Kucharčíka a Broše ale odpověděl Ručinský s Jágrem a Moravec dostal soubor Nagana poprvé do vedení. Na Hlinkovou srovnání odpověděl Patera, ale remízu zařídil Kucharčík.

Vesta smrděla, přiznal po exhibici Hašek

Tři roky neměl oblečené betony, vlastně před samotným exhibičním zápasem dlouho netušil, kde výzbroj má. Objevil ji odloženou v Pardubicích a nejspíš i proto po Zlatém utkání v Jihlavě, kde nastoupil v týmu naganských šampionů, Dominik Hašek zvesela říkal: "Na betonech plíseň nebyla, ale když jsem navlékl vestu, tak hrozně smrděla. A pár věcí mi chybělo úplně."

Olympijský hrdina za třetinu a půl pustil tři góly, ale navzdory tomu, že je zapřísáhlý odpůrce účastí v exhibicích, tentokrát přiznal: "Bylo to lepší, než jsem si myslel."

Takže jak jste si užil návrat?
Sice jsem se abnormálně potil, ale jinak to bylo příjemné. Chytal jsem jeden a půl třetiny, ale dokonce jsem si říkal, že bych zvládnul i dvě. Ale když už se Čeman (brankář Čechmánek) připravil, tak bylo blbé, abych ho tam nepustil.

Hned zkraje zápasu jste měl pár dobrých zákroků.
Člověk to tak úplně nezapomene. Něco jsem chytil, něco tam propadlo, ale myslím, že o to nešlo. Jde o to, že jsme si dobře zahráli, lidi se bavili. A mně přišlo, že to bylo rychlejší, než jsem čekal.

Prohrát jste ale určitě nechtěl, že?
Moc jsem se do toho zápasu nehrnul, ani jsem nepřijel na rozbruslení. Ale když už jsem vlezl na led, tak jsem do toho dal všechno, co jsem uměl. Ovšem na kluky jsem nekřičel, jak jsem býval zvyklý. Ani jednou! Bylo mi blbé na ně křičet, když to byla jen exhibice.

No ale obrana byla pomalejší, že?
Už nám není dvacet. Ale na technice a přihrávkách je vidět, že to kluci v rukách pořád mají. Ano, bruslení je pomalejší, ale nešlo o žádný tlak před brankou, tady šlo o nahrávky.

Běhaly vám v hlavě nějaké vzpomínky?
To ne. Když už jsem to na sebe oblékl, tak jsem chtěl chytat naplno. Že mi kluci dali nějaké góly, to k hokeji patří. Původně jsem z té exhibice nebyl unešený, ale na ledě jsem se snažil.

Přidáte ještě nějakou exhibici?
Ne, tohle bylo výjimečně. Odmítám je, až když mi řekl Béďa Ščerban (hlavní pořadatel a bývalý Haškův spoluhráč), tak jsem výjimečně kývnul.

Utkání odpoledne předcházela autogramiáda aktérů utkání, kteří se předtím sešli už pátek na golfu. Na cenný autogram stály dlouhé řady fanoušků. První třetina exhibice byla věnována gratulaci k nedávným 70. narozeninám rekordmanovi v počtu reprezentačních startů Jiřímu Holíkovi a předání šeku na 50 tisíc korun pro Nadační fond Českého klubu olympioniků regionu Vysočina a v druhé 150 tisíc pro Nadačnímu fondu Ivana Hlinky.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK