130 let

JEDEN Z MÁLA ZÁKROKŮ. Ondřej Pavelec od svého příchodu do brány moc střel Lotyšů krýt nemusel, v této vychytal Cipulise. | foto: Michal Šula, MAFRA

Rozhovor

Česká obrana nestíhá, analyzuje Neliba. Saláka by střídal také

Sport
  •   9:00
PRAHA - První polovina duelu ve znamení tápání, pak se čeští hokejisté proti Lotyšům chytli. Vyhráli 4:2 a na domácím mistrovství světa vybojovali první tříbodový úspěch. „Sympatický výkon, ale řada věcí nám stále dělá problémy,“ tvrdí Jan Neliba.

Češi měli proti outsiderovi značnou převahu (vyhráli 35:10 na střely), ale bojovný sok nepříjemně kousal. Lotyši v zápase dvakrát vedli, ani jednou ale těsný náskok neudrželi. Svěřencům kouče Vladimíra Růžičky šly přesilovky, rozhodující góly v nich vsítili Jaromír Jágr a Jakub Voráček.

Trenér Jan Neliba vede v současnosti druholigové Řisuty.

Jan Neliba, osminásobný mistr extraligy a nyní profesionální trenér, našel ve výkonu národního týmu několik pozitiv. Ke hře obránců byl však kritický.

Lidovky.cz: Český tým dostal za dva zápasy sedm golů, což je na vrcholové akci příliš. V čem je problém? 
Vázne rozehrávka beků na křídla. Zdá se mi, že obránci často nestíhají bruslit. Ale je to těžké... Vemte si, že jsme postavili plus minus to nejlepší, co šlo. Kromě Židlického, Šustra, Gudase a možná i pár dalších zkrátka nikoho lepšího nemáme. Trenérům nelze nic vytknout, nominovali správně. Malinko mi možná v mužstvu chybí někdo jako Pavelka z Litvínova, kterého jsem pozoroval ve finále extraligy a hrál famózně. Na druhou stranu nevíme, co by s ním udělal tlak a domácí prostředí. 

Lidovky.cz: Jak hodnotíte zápas s Lotyšskem? Především od druhé třetiny plnili Češi roli favorita.
Začátek nebyl dobrý, chyběla nám větší aktivita. V tom se vlastně nesla celá první třetina. Potom jsme zabrali a podali sympatický výkon. Ale zdá se mi, že nám stále trošku dělá problém rozebírání hráčů a hra jeden na jednoho. Tři body jsou i tak naprosto zasloužené. Lotyši měli štěstí, mohli dostat o dvě tři branky víc.

Lidovky.cz: Národní tým už podruhé zaspal začátek zápasu. Prohrával jak proti Švédům, tak i teď s Lotyšskem. Čím to?
Nevím. Možná je to křeč kvůli plnému hledišti. Je dobře, že to pak z kluků spadne. Dost se mi líbí Kovář, Simon i Koukal. Hra celého týmu bude ještě gradovat, nahoru snad půjdou všichni.

Lidovky.cz: Čechům zatím na jedničku vychází přesilovky. V pátek v nich vstřelili dva góly, v sobotu dokonce tři.
Mužstvo má nacvičené několik variant, které točí. Nehraje to stereotypně. Je dost znát, že se Jarda (Jágr) zdekoval z pravé strany a cloní před bránou. Tam mu to, zdá se, hodně vyhovuje.

Lidovky.cz: Utkání s Lotyšskem nedochytal Alexander Salák, kterého po dvou inkasovaných gólech vystřídal Ondřej Pavelec. Být na místě trenéra Růžičky, rozhodnete stejně?
Stoprocentně. Hned jak dostal Saša druhý gól, tak jsem si u televize říkal: Střídej! (smích). Tím nechci říct, že nic nechytil, ale zápas mu zkrátka nevyšel. Pavelce bych nechal i proti Kanadě, bude se hodit jeho znalost soupeře.

Lidovky.cz: A co ostatní změny v sestavě? Jakub Krejčík se posunul na sedmého beka, první zápas odehrál Radek Smoleňák.
Asi šlo o změny k lepšímu. Smoleňák hraje důrazně, je to takový policajt týmu. A Krejčíka vystavili správně. Proti Švédsku nebyl herně úplně špatný, ale šly přes něj dvě gólové akce. Takže si myslím, že trenéři po úvodním utkání zareagovali dobře. Teď uvidíme, jak nás prověří Kanada. S tou soupiskou, kterou tu mají, to bude hodně zajímavé.

GÓL. Houževnatí Lotyši zaskočili favorita už v první třetině. Úvodní branku...
A JE TAM! Jaromír Jágr (vlevo) zařídil rozdílový zásah na 3:2 v přesilové hře.
Autor: Lukáš Šonský