130 let

Marek Černošek ze Sparty (vlevo) a Josef Beránek ze Slavie. | foto: ČTK

Extraliga bude spolupracovat s pěti evropskými ligami

Sport
  •   18:14
PRAHA - Šest předních evropských hokejových soutěží včetně české extraligy se dohodlo na užší spolupráci. Představitelé lig z Česka, Finska, Německa, Slovenska, Švédska a Švýcarska založili organizaci "Hockey Europe", v rámci které by měli spolupracovat a lépe čelit nově vzniklé Kontinentální lize a zámořské NHL.

"Účelem skupiny je upevňování jednoty mezi těmito ligami a jejich klubů, které se ocitly uprostřed konkurenčního boje mezi ruskou ligou KHL a severoamerickou NHL," uvedl ředitel extraligy Stanislav Šulc v tiskovém prohlášení, které zaslal ČTK.

Pro oficiální internetový server extraligy doplnil, že příprava projektu začala už v minulé sezoně. Česko nejprve zastupoval generální manažer Sparty Petr Bříza, poté se jednání účastnil člen představenstva Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a prezident Slavie Miroslav Tvrdý.

Nový projekt nemá podle Šulce za cíl konkurovat KHL. "Nejde o práci na založení nové ligy, nýbrž o sdružení zástupců jednotlivých soutěží. Poslední dobou se v evropském hokeji začala projevovat konkurence dvou silných lig, na což je třeba reagovat. Společnými silami chceme spolupracovat a také chránit naše zájmy," uvedl Šulc.

Zástupci jednotlivých soutěží by měli pracovat například na společném postupu v jednáních se zástupci Mezinárodní hokejové federace (IIHF) a NHL o podmínkách odchodu hráčů do zámoří. Momentálně žádná smlouva mezi IIHF a NHL neexistuje. "Chceme podnikat společné kroky. Když spojíme naše zájmy, bude to mít větší dopad a odezvu," dodal Šulc.

Autor: ČTK