Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Extraliga je blízko uzavření, novému formátu holdují hlavně kluby ze dna tabulky

Brankář Kladna Denis Godla a Lukáš Cingel z Hradce Králové. foto: ČTK

Praha - Konec sestupu v extralize? O potvrzení revoluční změny by se mělo rozhodnout na lednové valné hromadě Asociace profesionálních klubů (APK), ve hře je i uzavření nejvyšší soutěže už během aktuální sezony.
  7:12

Největšími nadšenci nového formátu jsou kluby, které sídlí na chvostu ligové tabulky. Jedním z hlavních aktérů jednání je podle deníku Sport i Jaromír Jágr, jehož Kladno se aktuálně nachází na dvanáctém místě.

V lednu se uskuteční valná hromada Asociace profesionálních klubů (APK), která by měla svěřit chod extraligy přímo klubům. A ty mají o představě jasno. Inspirovaly se formátem v zámořské NHL a po jejím vzoru chtějí extraligu uzamknout. V budoucnu tak do elitní čtrnáctky nebude možné postoupit, ani z ní sestoupit.

Že se to nesetkalo s pozitivní odezvou o patro níže, je pochopitelné. V první lize by se totiž za dva roky již o postup nehrálo.

Proč až za dva roky? Následující ročník extraligy by měl mít dle vize klubů 15 účastníků (postoupí vítěz první ligy), podobně by se mělo postupovat i o rok později.

„Zástupci klubů přednesli návrh, že žádají o převzetí extraligy, v čemž jim nemůžeme bránit, tento krok jim z memoranda náleží. Co se týče počtu účastníků, za mě je čtrnáct optimální formát. Jsem zároveň pro udržení sportovního směru soutěže. Chci, aby se zachoval systém postupu a sestupu, je to však jen můj názor,“ uvedl ředitel soutěže Josef Řezníček.

Ředitel extraligy Josef Řezníček.

Český svaz ledního hokeje (ČSLH) není proti, aby řízení extraligy převzala Asociace profesionálních klubů (tu tvoří zástupci všech čtrnácti extraligových týmů), což by znamenalo, že si ligu budou řídit sami účastníci.

Podle Memoranda uzavřeného mezi ČSLH a APK LH v roce 2016 mohou extraligové kluby uplatnit nárok na řízení nejvyšší soutěže vždy do konce kalendářního roku s tím, že ujednání vstoupí v platnost ale až od nadcházející sezony.

Zatím rozhoduje o změnách v nejvyšší soutěži jedenáctičlenný výkonný výbor ČSLH: Tomáš Král, Aleš Pavlík, Miloslav Šeba, Petr Bříza, Otakar Černý, Karel Jankovič, Aleš Kmoníček, Bedřich Ščerban, Jiří Šlégr, Milan Vacke a Libor Zábranský.

Že se pilně jedná, dokazuje skutečnost, že právě výkonný výbor svazu prodloužil APK onu lhůtu až do konce ledna 2020.

„Pro to, aby soutěž řídila přímo APK LH, mluví řada důvodů, především skutečnost, že kluby extraligu financují,“ uvedl v této souvislosti prezident Českého hokeje Tomáš Král.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král.

„Pokud všechno proběhne podle podmínek, na kterých jsme se domluvili a jsou upraveny v memorandu, jsem přesvědčen, že výkonný výbor by takový záměr podpořil.“

Pokud se tedy shodne valná hromada APK na převzetí, nebude hlasování na svazu nic bránit. Pravdou ale je, že okamžité uzavření soutěže má odpůrce i mezi extraligovými kluby.

Důrazně proti se okamžitě vyhradila Sparta, Liberec, Třinec, ostře spekulace odsoudil i nejproduktivnější hráč soutěže, plzeňský kapitán Milan Gulaš.

„To, jak si furt říkáme, pojďme vylepšit ligu, to má být jako ono!!? Fuj, pod to bych se v životě nepodepsal,“ odplivl si nad chováním mocných ve svém komentáři.

Jak vše dopadne? Půjdou majitelé extraligových klubů tvrdě za svým, nebo nakonec ustoupí?

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...