Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Extraliga: Kometa i Chomutov stále stoprocentní, Třinec dobyl led Sparty

Sport

  19:41aktualizováno  20:41
PRAHA - Hokejisté Komety a Chomutova jsou v extralize i po čtvrtém kole stále bez ztráty bodu. Brňané přesvědčivě zvítězili 6:3 v Plzni, Severočeši zvládli bitvu na ledě sousedního Litvínova a vyhráli 4:2. Dál však trvá bída Pardubic, které nebodovaly ani tentokrát a padly doma s mistrovským Libercem. Na dně tabulky je s nimi Plzeň.

Vítkovice mohou slavit. foto: Mafra - Adolf Horsinka

Za vedoucím duem se drží Třinec, který na Spartě vedl 3:1, ale nechal soupeře vyrovnat a radoval se nakonec až po samostatných nájezdech.

Ambicióznímu Hradci Králové vstup do nové sezony příliš nevychází. Východočeský klub tentokrát prohrál ve Vítkovicích 2:3. Mladá Boleslav urvala další těsné vítězství, tentokrát zdolala 5:4 Zlín.

V posledním utkání získaly Karlovy Vary první body, když porazily Olomouc 3:1. Další hokeje jsou na programu v neděli, kdy se hraje všech sedm zápasů 5. kola.

Vítkovice - Hradec Králové 3:2

Byl to ve Vítkovících divoký zápas plný zvratů. Nejprve se do vedení dostali domácí díky trefě Romana. Jenže Hradec po změně stran využil přesilovku, když rychlou kombinaci zakončil Jarůšek, a posléze videorozhodčí uznal Vydareného dorážku s tím, že puk přešel brankovou čáru.

Utkání 4. kola hokejové extraligy: HC Dynamo Pardubice - Bílí Tygři Liberec....
Utkání 4. kola hokejové extraligy: HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno. Zleva Roman...

Ostravané se však nevzdali: Szturc zužitkoval početní výhodu krásným bekhendovým blafákem a minutu a půl před druhou sirénou vrátil Vítkovicím vedení mladík Klok ranou od modré.

Jakub Petr (Vítkovice): „Bylo to hodně podobné utkání jako se Spartou a Chomutovem. Měli jsme solidní vstup, ale přišla klasická druhá třetina, kdy to soupeř otočil. Strašně jsme potřebovali takový úsek, jako se nám pak ve druhé třetině povedl. Taktiku jsme plnili a je dobře, že se nám povedla ta gólová dvouminutovka. Pak nám narostla křídla a byl nás plný led. V závěru jsme začali být trošku pasivnější a více ustupovali ve středním pásmu, ale defenzivně jsme to zvládli.“

Pavel Hynek (Hradec Králové): „Myslím, že diváci měli možnost vidět hodně bojovný hokej s bruslením a řadou soubojů. Vzhledem k vývoji je výsledek pro nás krutý. Minimálně bod jsme si zasloužili. Měli jsme to dobře rozehráno a soupeř to dokázal otočit ve dvou minutách. Musí nás mrzet gól v naší přesilovce, kdy jsme umožnili domácím srovnat na 2:2. V závěru jsme vysunuli forčekink a snažili se hrát aktivněji. Nějaké šance tam byly, ale domácí hráli dobře v defenzivě.“

Litvínov - Chomutov 2:4

Litvínovu derby s Chomutovem nevyšlo hlavně kvůli nepovedenému vstupu do druhé třetiny. To nejprve v čase 21:29 skóroval Rutta, jenž po pouhých osmnácti vteřinách využil přesilovku, a pak v čase 22:26 přidal druhý gól Kampf, který zakončil svůj atak na bránu přesnou trefou mezi gólmanovy betony.

Když v čase 43:55 přidal třetí branku Poletín (opět v početní výhodě), bylo rozhodnuto. Nic na tom nezměnilo ani brzké snížení Hübla, ani Lukešova kontaktní trefa při power-play.

4. kolo hokejové Tipsport extraligy

HC Škoda Plzeň - HC Kometa Brno 3:6 (1:4, 1:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 9. Stach (T. Svoboda), 35. D. Kubalík (Kracík), 56. Yellow Horn (Koreis) - 5. L. Čermák (J. Káňa II, Dočekal), 6. Kvapil (M. Erat, Nečas), 9. Dočekal z trest. střílení, 14. Dočekal (J. Káňa II), 46. Zaťovič (Haščák, V. Němec), 59. L. Čermák (J. Káňa II). Rozhodčí: Hodek, Krob - Brejcha, Suchánek. Vyloučení: 6:7, navíc Kováčik (Brno) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 3524.

HC Vítkovice Ridera - Mountfield Hradec Králové 3:2 (1:0, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Roman (D. Květoň, Olesz), 37. Szturc (P. Zdráhal), 39. Klok (Kurovský, Sloboda) - 29. Jarůšek (T. Knotek, Šimánek), 32. R. Pavlík (Vydarený, T. Knotek). Rozhodčí: Čech, Mrkva - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:5, navíc Štajnoch (Hradec Králové) 10 min. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 3302.

HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:4 po sam. nájezdech (1:1, 2:2, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Ihnacak (P. Vrána, Pech), 36. P. Vrána (Ihnacak, Pech), 39. Forman (Klimek, Švrček) - 10. J. Petružálek (Kane, Linhart), 23. Rákos (Kreps, Dravecký), 25. Roth (Hrňa), rozhodující nájezd J. Petružálek. Rozhodčí: Hribik, Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 9:5, navíc Černoch (Sparta) 10 min. Využití: 2:1. Diváci: 5206.

HC Dynamo Pardubice - Bílí Tygři Liberec 4:5 (2:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 9. Rolinek (Schaus, Hodgman), 10. P. Sýkora (Rolinek, Schaus), 21. Ščotka, 49. T. Kaut (Rapáč, Mallet) - 3. Radivojevič (Bulíř), 11. P. Jelínek (L. Krenželok), 24. Jánošík (L. Krenželok, Mojžíš), 27. Bulíř (Ordoš), 42. Plutnar (Bulíř, Radivojevič). Rozhodčí: Hradil, Polák - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 6688.

HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov 2:4 (0:0, 0:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 46. V. Hübl (Lukeš, Nejezchleb), 60. Lukeš (V. Hübl) - 22. Rutta (Skinner, Vondrka), 23. Kämpf (Valach, Koblasa), 44. Poletín (Huml, Rutta), 60. Huml (Vondrka). Rozhodčí: Pavlovič, Pešina - Gerát, Hynek. Vyloučení: 5:5, navíc Trávníček - Valach oba 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 4184.

BK Mladá Boleslav - PSG Zlín 5:4 (3:1, 1:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Musil (Hyka, Lenc), 15. M. Látal (Urban), 16. Orsava (Pacovský, Žejdl), 22. Lenc (Musil, Hyka), 46. Hyka (Lenc) - 18. J. Ondráček (Kotvan, D. Šťastný), 23. Bukarts (P. Holík, Kotvan), 30. Říčka (P. Holík, Bukarts), 37. J. Ondráček (Blaťák, Bořuta). Rozhodčí: Lacina, Hejduk - Frodl, Zavřel. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Diváci: 3089.

HC Energie Karlovy Vary - HC Olomouc 3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 8. Flek (Harkabus, T. Dvořák), 12. Sičák (Baránek, T. Rachůnek), 35. Skuhravý (V. Tomeček, Vachovec) - 24. Fořt. Rozhodčí: Šír, Souček - D. Jelínek, Pešek. Vyloučení: 2:10. Využití: 2:0. Diváci: 2613.

Radim Rulík (Litvínov): „V první třetině jsme si vytvořili pár příležitostí, bohužel jsme je neproměnili. Hokej byl celkem vyrovnaný, ale Chomutov byl důraznější. Náš hokej snesl měřítko až ve třetí třetině, to byl hokej, který chceme hrát. Jinak jsme zaostávali v rychlosti a proto jsme se nedostali do vedení. Chomutov proměnil dvě šance a proto vyhrál.“

Petr Martínek (Chomutov): „Jsme rádi, že jsme dnes získali tři body. Přijeli jsme s tím, že nesmíme v první třetině dostat branku. Výborně chytal Honza Strmeň, který podal vynikající výkon. Pomohl nám první gól, poté jsme začali hrát naši hru a dotáhli jsme to do vítězného konce.“

Plzeň - Kometa 3:6

Kometa potvrdila, že letos bude silná. O svém vítězství rozhodla během první třetiny, v níž nasázela domácím čtyři góly. První se trefil Čermák, jenž využil chybu v rozehrávce a přesně vypálil od modré, po něm se prosadil Kvapil, jehož střelu z kruhu trochu podcenil gólman Machovský.

Mezitím sice snížil domácí Stach, ale o chvíli později proměnil trestné střílení Dočekal, jenž po další špatné rozehrávce Západočechů pálil do sítě z pravého kruhu počtvrté. Tenhle náskok už Kometa nepustila.

Ladislav Čihák (Plzeň): „Chtěli jsme vstoupit do utkání aktivně, být na kotouči. Dařilo se nám to, ale dostali jsme bohužel rychle dvě laciné branky. Se zkušeným soupeřem jako je Kometa se to nesmí stávat. První třetina 1:4 nebyla dobrá a rozhodla. Do druhé třetiny jsme šli s tím, že musíme hrát pořád aktivně a nesmíme to vzdát. Kluci to nevzdali a dokázali druhou třetinu vyhrát. Nedaří se nám teď ale mít odražené puky, spíš nám to odskakuje. Snažili jsme se aktivně pokračovat i ve třetí třetině. Soupeř ovšem velmi dobře bránil a pohlídal si to zkušeně. Musíme zvednout hlavy a jít dál do dalšího utkání.“

Kamil Pokorný (Kometa): „Měli jsme vynikající vstup do utkání, který byl dán naší výbornou produktivitou. Byly to od nás hodně pohotové a přesné střely. Vedení 4:1 po patnácti minutách je ale hodně ošidné. Do druhé třetiny jsme šli s tím, že musíme hrát disciplinovaně. Nechtěli jsme zbytečně soupeře vrátit do hry. Po druhé třetině už jsme věřili, že tohle zkušené mužstvo je schopné to zvládnout. S přehledem jsme si vedení pohlídali a zaslouženě jsme vyhráli. Mrzí nás jenom zranění Čiliaka. Jsem rád za tři body a výborný vstup do sezony.“

Mladá Boleslav - Zlín 5:4

To by snad nebyla Boleslav, aby se diváci nedočkali hodně gólů a velkého drama. Co na tom, že Středočeši vedli zkraje zápasu už 3:0, když se postupně trefili Musil, Látal a Orsava.

Zlín to nepoložilo a i když na Ondráčkovo snížení zareagoval ještě Lenc, po jehož trefě byl stav 4:1 pro domácí, Moravané se nevzdali. Bukarts s Říčkou využili přesilovku a vrátili svůj tým do hry a Ondráček druhým gólem v utkání po brejku vyrovnal. Rozhodnutí přišlo v úvodu třetí části, kdy rozjetý Hyka mířil ostře pod břevno.

Marian Jelínek (Mladá Boleslav): „Věděli jsme, že soupeř poslední dva zápasy hrál za šest bodů. Začali jsme velmi aktivně, zaskočili jsme soupeře a vedli 3:0. Něco takového jsme chtěli. Připravovali jsme se na přesilovky Zlína, ale stejně jsme je neubránili. Poté se stav srovnal a přidalo se na tempu a emocích, naštěstí se nám ale podařilo vyhrát. Kdybychom zápas ztratili, na psychiku by to bylo velmi zlé.“

Rostislav Vlach (Zlín): „Měli jsme velmi špatný úvod utkání, první třetina byla katastrofální. Dostali jsme se pod tlak a z toho pramenily inkasované branky. Ve druhé třetině se to zlepšilo, ale bohužel nám chyběl krůček k bodu. Asi by byla spravedlivá remíza, ale na to se nehraje.“

Karlovy Vary - Olomouc 3:1

První body zajistila Karlovým Varům povedená první třetina. V ní Flek získal tvrdou střelou po rychlém kontru domácím náskok, který Sičák v přesilovce navýšil bombou od modré.

Pravda, hostující Fořt krátce po změně stran snížil střelou zprava, jenže klid vrátil domácím veterán Skuhravý, jemuž se povedl dloubák z brankoviště přes gólmanovo rameno. Olomouc se snažila s výsledkem něco udělat, ale marně.

Mikuláš Antonik (Karlovy Vary): „Musíme dnes kluky pochválit, hráli velice dobře. Proměnili jsme dvě přesilové hry, vypracovali jsme si náskok, který jsme ubránili velice dobrým taktickým výkonem. Celkově jsme zápas odbojovali a odmakali. Můžeme za to klukům jen poděkovat. Doufám, že se dnešní výkon projeví i v dalších zápasech.“

Zdeněk Venera (Olomouc): „Domácí dnes byli hladovější, dravější, agresivnější, využili dvě přesilovky. Vytvořili si náskok, který potom zodpovědným bráněním udrželi do konce zápasu. Vyhráli zaslouženě.“

Pardubice - Liberec 4:5

V Pardubicích to byla divočina, protože diváci viděli během úvodních 26 minut neskutečných sedm gólů! První skóroval hostující Radivojevič po vyhraném buly, pak výsledek otočili domácí Rolinek využitou přesilovkou pět na tři a následně Sýkora v pokračující klasické početní výhodě.

Jenže vedení vydrželo Východočechům minutu, pak vyrovnal Jelínek. A byť Ščotka po 34 vteřinách druhé části rozjásal publikum, úsměv na tváři měli nakonec úřadující mistři. Nejprve vyrovnal Jánošík a klíčový gól zajistil Liberci Bulíř z brejku hned poté, co nevyužili Sýkora s Rolinkem přečíslení.

Peter Draisaitl (Pardubice): „Nebudu tady vykládat, že je u nás všechno dobře, ale zároveň není všechno špatně. O disciplíně a bojovnosti se ale rozhodně musíme bavit. Mně je úplně jedno, jestli někdo hrál dřív v Boleslavi, Kanadě nebo někde na vesmíru, tady musí být každému hráči jasné, že máme něco připraveného a toho se musí držet. Je neomluvitelné, co jsme dneska převedli. Zoufale čekáme, že nás přesilovky dostanou do zápasu. A když už se to stane, tak si pak sami vstřelíme gól. Teď jsou hráči v Dynamu a musí hrát tak, jak si řekneme, ne podle toho, co se jim líbí. To si musíme vyjasnit.“

Filip Pešán (Liberec): „Viděli jsme velmi nedisciplinované utkání z obou stran; se spoustou chyb, plné vyloučení a špatné taktiky. Myslím, že domácí trenér Draisaitl se mnou bude souhlasit, když řeknu, že jsme ani jeden nebyli spokojení, jak ten zápas běžel. My jsme byli efektivní v koncovce a závěr jsme se štěstím uhájili. Za bojovnost hráčům děkuju, za disciplínu nikoliv.“

Sparta - Třinec 3:4SN

Třinec měl utkání na Spartě rozehrané dobře. Nejprve se dostal v desáté minutě do vedení díky Petružálkově preciznímu zakončení brejku, kdy zamířil o břevno do sítě. Domácí Ihnacak sice v závěru první části srovnal, ale po změně stran přesně pálili Rákos s Rothem a Slezané vedli 3:1.

I tohle manko však Pražané stáhli. Vrána využil přesilovku a Forman vyrovnal střelou, která se odrazila od tyče do sítě. Duel nakonec rozhodl v samostatných nájezdech Petružálek.

Jiří Veber (Sparta): „Do utkání jsme vstoupili celkem dobře, po první třetině to bylo nerozhodně, ale ve druhé jsme měli výpadek. Nechali jsme se zbytečně vylučovat a soupeř nám odskočil na 3:1. Vypadalo to s námi špatně, ale zvedli jsme se a dokázali jsme srovnat, což byl pro nás důležitý moment. Ve třetí třetině to bylo kdo s koho, kdo dá gól. V prodloužení jsme měli více v držení kotouč a měli jsme i nějakou šanci, ale nepodařilo se nám je proměnit.“

René Mucha (Třinec): „Kdyby nám před utkáním někdo řekl, že odsud povezeme dva body, tak bychom tomu možná nevěřili. Utkání jsme odehráli dobře, nenechali jsme se vyprovokovat, měli jsme spoustu přesilovek, ale bohužel jsme v nich nebyli až tak produktivní. Ve druhé třetině jsme si vybrali slabší chvilku a dovolili jsme domácím srovnat na 3:3. Závěr, nájezdy, byla loterie. Dnes nám to vyšlo, za což jsme rádi.“

TABULKA EXTRALIGY PO 4. KOLE
1.Brno4400019:812
2.Chomutov4400016:1012
3.Třinec4310012:611
4.Sparta Praha4202011:118
5.Liberec3200112:86
6.Zlín4200215:136
7.Olomouc420026:76
8.Vítkovice411028:95
9.Mladá Boleslav4110211:155
10.Hradec Králové4101211:114
11.Litvínov410039:133
12.Karlovy Vary410036:133
13.Pardubice400048:140
13.Plzeň300038:140
Autoři: ,

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč