130 let
Utkání 36. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň....

Utkání 36. kola hokejové extraligy: HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň. Brankář Vítkovic Patrik Bartošák se raduje z vítězství. | foto: ČTK

Extraliga: Vítkovice dál šlapou, ve šlágru kola přejeli také vedoucí Plzeň

Sport
  •   20:21
Ostrava - Hokejisté Vítkovic přehráli v magnetu 36. kola extraligy Plzeň 3:0 a snížili ztrátu na vedoucí Západočechy na osm bodů. Souboj druhého s prvním týmem tabulky rozhodli Ostravané v prostřední části během čtyř minut dvěma trefami Rostislava Olesze a Lukáše Kucsery, v závěru při power play výhru pečetil Radoslav Tybor. Brankář Patrik Bartošák si připsal čtvrtou nulu v sezoně, Vítkovičtí vyhráli podesáté z uplynulých jedenácti zápasů.

Taháku kola dlouho chyběly jen góly, po herní stránce nemohl nebavit. Kracíkova šance, kterou už v první minutě zlikvidoval Bartošák, mohla být signálem, že zápas bude hlavně o aktivním a ofenzivním pojetí a skvělém bruslení.

Oba týmy měly už v úvodní části několik vyložených možností. Explzeňský Lev v sedmé minutě pádil sám na bránu, ale Svoboda jeho bekhendový blafák vytušil. Hosté se nadechli v přesilovce ke konci třetiny, Pulpán v ní měl na hokejce vyrovnání, ale Bartošák opět kouzlil.

36. kolo hokejové extraligy

  • HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov 5:4 (3:2, 2:1, 0:1)
  • Piráti Chomutov - Mountfield Hradec Králové 3:2 po prodl. (0:0, 0:1, 2:1 - 1:0)
  • HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
  • HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
  • Mladá Boleslav - Zlín 2:3 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
  • Brno - Liberec 3:2 (2:1, 1:0, 0:1)
  • HC Sparta Praha - HC Oceláři Třinec 3:5 (2:2, 1:3, 0:0) 

Přetahovaná o vedoucí gól ve vyrovnaném utkání trvala skoro do poloviny zápasu. Kaňákovu šanci opět zastavil Bartošák a pak předložil kotouč ideálně na volej zpoza brány Lev Oleszovi, který ho ve 27. minutě zametl do sítě a zaznamenal už svůj dvanáctý gól v ročníku.

Indiáni se z vítkovického brankáře mohli uzoufat; Oleszův gól mohl záhy negovat Sklenička, ale i jeho velkou možnost Bartošák zneškodnil. Hosté pak neúčelně tlačili v přesilové hře a domácí po návratu do plného počtu naopak udeřili. Kucsera tečoval do Svobodova protipohybu Klokovu střelu od modré čáry.

Direkt mohl v závěrečné minutě druhé části zasadit hostům Bartovič, ale jeho sólo gólem neskončilo. Plzeň možná i proto do třetího dějství opět vpadla s vervou, jenže kontaktní gól ne a ne vstřelit. Bartošák zblízka vychytal i gólový pokus Kindla a přesně pak nezamířil ani Mertl.

Hosté až do úplného konce mohutně tlačili, Bartošák však čaroval a nepovolil ani v závěru při plzeňské power play šest na čtyři. Do prázdné branky 27 sekund před koncem skóroval potřetí Tybor, jeho trefu kvůli Gulašově hození hokejkou označili jako technický gól.

Autor: ČTK