Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Extraligovým mistrem se stane Liberec, historie hraje pro něj

Sport

  10:00
LIBEREC/PRAHA - Ještě nikdy se ve finále extraligy nestalo, aby tým, co by prohrával 2:3 na zápasy, slavil titul. Pokud se toto pravidlo naplní i nyní, bude platit, že se ligovým mistrem stanou hokejisté Liberce, kterým by se to povedlo vůbec poprvé v historii.

Bude platit pravidlo, že ten, kdo v sérii vede 3:2, celé finále vyhraje? foto: ČTK

Liberec má mečbol. Hlinka v poslední sekundě neproměnil nájezd

Čtyřikrát o vítězi extraligy rozhodoval až sedmý finálový zápas. Vždy jej však ovládl tým, co vedl v sérii 3:2 na zápasy.

V roce 2003 to poprvé ve své historii slavila titul Slavia, která vyhrála 1:0 v Pardubicích. Stejně si vedla i v sedmém finálovém duelu v roce 2008 s Karlovými Vary, které porazila 4:2.

Před třemi lety se poprvé z triumfu radovala Plzeň, která v infarktovém sedmém duelu až ve druhém prodloužení vyhrála 4:3 ve Zlíně. Loni pak rovněž premiérově triumfoval Litvínov, který v sedmém duelu vyhrál 2:0 v Třinci.

Finále extraligy Sparta - Liberec: zklamaní hráči Sparty
Finále extraligy Sparta - Liberec: Výtisk a Schwarz sledují kotouč

Letos by je tak mohl napodobit Liberec. Stejně jako Slavia, Plzeň a Litvínov může rovněž slavit titul na ledě soupeře, pokud v neděli vyhraje šestý duel. V zádech navíc bude mít pojistku v podobě sedmého duelu na domácím ledě.

Sparta naopak musí doufat, že se jí povede vrátit sérii do Liberce, kde by se hrál sedmý zápas v úterý.

„Je potřeba dát do toho všechno a užít si to, vždyť kdo by nechtěl hrát na konci dubna ještě hokej v té nejhezčí fázi sezony. Musíme tam vyplivnout duši,“ řekl nejzkušenější bek Sparty Michal Barinka.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!