130 let
Radek Faksa (uprostřed) po draftu. V roce 2012 si jej vybral Dallas.

Radek Faksa (uprostřed) po draftu. V roce 2012 si jej vybral Dallas. | foto: www.stars.nhl.com

Útočník Faksa konečně dostane šanci v NHL. Z farmy si jej vytáhl Dallas

Sport
  •   12:36
DALLAS - Český hokejový útočník Radek Faksa byl povolán z farmářského týmu Texas Stars z nižší AHL do prvního mužstva Dallasu a může se dočkat premiéry v NHL. Jednadvacetiletý odchovanec Opavy zaujal místo v kádru po zranění forvarda Curtise McKenzieho. Do sestavy v sobotním duelu na ledě Floridy by mu mohly pomoci i zdravotní potíže dalšího útočníka Travise Moena.

Faksa v přípravě sehrál za Dallas pět zápasů a připsal si jednu asistenci. V zatím jediném utkání Texasu v nové sezoně AHL vstřelil dvě branky. Dallas jej draftoval v roce v roce 2012 v prvním kole na 13. pozici.

Do zámoří odešel Faksa rok před draftem z juniorky Třince a působil v OHL v Kitcheneru a Sudbury. V AHL má na kontě za Texas v základní části celkem 41 utkání a 16 bodů za sedm branek a devět asistencí. V 21 zápasech play off vstřelil čtyři góly a v roce 2014 získal Calder Cup.

McKenzie se zranil ve čtvrtečním utkání na ledě Tampy Bay, když jej fauloval zezadu Nikita Něstěrov. Skončil v nemocnici s nespecifikovaným zraněním v dolní části těla a následně odcestoval na podrobnější vyšetření do Dallasu. Něstěrov dostal za faul trest zákazu startu ve dvou zápasech.

Autor: ČTK