Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Šílenství v Montrealu: Vyprodaná aréna bez hokejistů, ale i hořící auta

Sport

  10:00
MONTREAL/PRAHA - Už 21 let nevyhrál Stanley Cup kanadský tým a hrdí tamější fanoušci se nedočkají ani letos. Ti z Montrealu přitom vytvořili v domácí aréně tradiční červenomodré peklo. Co na tom, že se hrálo v 600 km vzdálené Madison Square Garden v New Yorku... Za lístek do vyprodaného Bell Centre, kde sledovali hokejisty pouze na obřích obrazovkách nad prázdným ledem, neváhali dát na černém trhu i 50 dolarů.

Fanoušci Montrealu Canadiens nemohou uvěřit rozhodující prohře s New Yorkem Rangers. foto: ČTK/AP

V okolí domácího stánku Canadiens byly připraveny desítky těžkooděnců. Fanoušci Montrealu za to umí v zápalu emocí vzít pěkně divoce. Třeba jako před šesti lety, kdy houfně oslavovali postup do semifinále konference zapalováním policejních aut.

ČTĚTE K TÉMATU

Tentokrát proběhlo vše v poklidu. Smíšené pocity frustrace a hrdosti neodpálily divokou rozbušku, tak jako v několika předchozích případech (nejdrsnější v boxu vpravo). Za pár desítek minut od hořké porážky 0:1 se policisté pakovali.

BOMBA PRO ŠÉFA NHL

Nejznámější řádění fanoušku v Montrealu vypuklo před více než 59 lety, 17. března 1955. Do historie vešlo jako "Richard Riot". V dresu Habs tehdy řádil kanonýr Maurice Richard (dnes je po něm pojmenovaná cena pro nejlepšího střelce NHL). Richard se 13. března v Bostonu zapojil do hromadné bitky, při níž zasáhl čárového sudího hokejkou do hlavy. Kanadskou hvězdu chtěla zatknout bostonská policie, ale hráči je nepustili do šatny. Richard byl poté prezidentem NHL Clarencem Campbellem suspendován do konce sezóny včetně play off.

Frustrovaní fanoušci si zlost vybili 17. března při zápase s Detroitem v hale Forum. V polovině první třetiny se v publiku objevil i Campbell. Diváci ho zasypali sprškou vajíček, zeleniny a dalších věcí, které měli po ruce. Jeden z fanoušků se dostal i přes policisty a udeřil šéfa NHL do hlavy. Když o pár momentů později vybuchla nedalako Campbella bomba se slzným plynem, bylo jasné, že se tenhle duel nedohraje. Patnáct tisíc zdivočelých lidí vyrazilo do ulic. Převraceli auta, rozbíjeli výlohy, útočili na kolemjdoucí. Přes 50 obchodů bylo zdemolováno a vyloupeno. Násilnosti probíhaly do tří hodin do rána, čtyřicet osob bylo zraněno, téměř stovku výtržníků policie zadržela.

Ve druhém největším frankofonním městě světa je zejména kvůli fanatickým fanouškům tlak na hokejisty enormní, podobně jako v ostatních tradičních kanadských baštách. "Když se vám nedaří, není to v Montrealu lehké," poznal loni při rychlém konci v prvním kole play off brankář Carey Price.

"Nechodím už ani nakoupit. Už toho vlastně obecně moc nedělám. Jsem jako hobit v noře." Letos zářil mnohem víc, jenže hned v prvním střetnutí proti Rangers se zranil, připraven by byl až na případné finále. I jeho absenci označilo vedení mužstva za hlavní důvod vyřazení.

Šílenství v zemi javorového listů, kde je hokej téměř náboženstvím, zažil na vlastní kůži i český obránce Jaroslav Špaček. Ten se před osmi lety probojoval až do finále play off NHL s Edmontonem, kde ale nestačil na Carolinu. Poté strávil necelé tři sezony také v Montrealu.

"Už během roku je tlak v Kanadě obrovský, od novinářů i fanoušků a v play off narůstá. Pamatuju si, že když jsme hráli o Stanley Cup, tak jsem v Edmontonu nemohl ani vylézt na ulici. Chtěl jsem se někde venku najíst, projít se, ale to prostě nešlo. Životní prostor se zúží na domov a hokejovou halu," popsal před časem Špaček pro LN. "Ubíjející to není fyzicky, ale hlavně psychicky. Hokej je všude. Otevřete noviny, hokej. Pustíte televizi, hokej. Nešlo tomu uniknout."

Při semifinále konference proti Bostonu Bruins (medvědi) tahali fanoušci ulicemi po zemi medvědí kožešinu.

S tím souhlasí i v současnosti  jediný Čech v týmu a jeden z lídrů kabiny Tomáš Plekanec. "Někdy už ten zájem přesahuje rozumnou mez. Fanoušci občas nejsou normální. Vyjedu ze stadionu na silnici a vedle mě mezi auty kličkuje blázen, co chce podpis. Nebo když se před dvěma lety jeden hráč nechal hloupě vyloučit, někdo mu volal domů a vyhrožoval jemu i rodině," popsal český reprezentant před časem pro idnes.cz. "Ale když se daří, není nic lepšího, než hrát v Montrealu."

Kanadští finalisté od roku 1993 (všichni neúspěšní)

  • 2011- Vancouver
  • 2007 - Ottawa
  • 2006 - Edmonton
  • 2004 - Calgary

Další zkušenost přidává František Kaberle: "Když hrál brácha Tomáš ještě v Torontu, také říkal, že raději nikam nevycházel. Věřím, že něco podobného může být otravné. V takových městech hráče zná, když to přeženu, každý malý kluk a každá babička."

Možná i kvůli neporovnatelně většímu šílenství se kanadské týmy marně pokoušejí v NHL prolomit americkou nadvládu. Posledním kanadským vítězem Stanley Cupu byl v roce 1993 právě Montreal. Od té doby zaznamenala kolébka hokeje pouze čtyři neúspěšné finálové účasti. Letos byli dokonce Canadiens jediným týmem, který se mezi 16 účastníků play off procpal.

Zdrcení fanoušci Montrealu v domácí hale, kde sledovali rozhodující zápas z New Yorku

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...