Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci se dočkali. Hon na Stanley Cup začíná

Sport

  20:00
PRAHA - Šestnáct týmů začíná bitvu o hokejový svatý grál. Zapomeňte na ruský Gagarinův pohár. Tradice vypadá jinak: v zámoří se o slovutný Stanley Cup bojuje už 117 let. Právě dnes v noci vypukne v NHL další kolo této bitvy. O postupujících do druhého kola se rozhodne v osmi sériích, LN vám přibližují dvě nejzajímavější.

Ovečkin se pere s Dubinskym. foto: Reprofoto

V noci na pondělí sledovali hráči Chicaga se zatajeným dechem zápas Dallasu s Minnesotou. A právě prohra Stars poslala Chicago do boje za obhajobou. Blackhawks v čele se spoustou mladých hvězd loni překvapili tažením, které bylo završeno ziskem Stanley Cupu. Jenže poté se museli kvůli platovému stropu rozloučit s řadou hráčů a přišel výkonnostní pokles a postup do play off na poslední chvíli.

A kdo je jejich soupeř? Už tradiční: Vancouver. Nejlepší tým základní části však na Chicago nemá vůbec dobré vzpomínky. Blackhawks ho v posledních dvou letech vždy vyřadili. "Hrát sérii proti známému nepříteli? To vytváří úplně jiný stupeň intenzity. Rivalita mezi námi se stala součástí kultury," popisoval na webu NHL.com kouč Chicaga Joel Quenneville.

Dvojice pro play off Stanley Cupu

VÝCHODNÍ KONFERENCE
Washington - NY Rangers
Philadelphia - Buffalo
Boston - Montreal
Pittsburgh - Tampa

ZÁPADNÍ KONFERENCE
Vancouver - Chicago
San Jose - Los Angeles
Detroit - Phoenix
Anaheim - Nashville

A na co se fanoušci mohou těšit? Na napjaté bitvy a samozřejmě i plno gólů. Vždyť za Vancouver válí švédská dvojčata Sedinů. Daniel ovládl produktivitu soutěže, Henrik byl pro změnu nejlepším nahrávačem. V přesilovkách je ještě posiluje Ryan Kesler – pátý nejlepší střelec NHL. "Chicago je obhájce titulu, takže těžký soupeř. Máme k nim respekt, ale vyřadit je je pro nás velkou výzvou," říkal před úvodním duelem Henrik Sedin.

Chicago už rozjelo psychologickou válku, a to skrz bývalého útočníka Canucks Ryana Johnsona. "Jsem si jistý, že sedí doma a přejí si, aby letadlo s týmem Chicaga do Vancouveru vůbec neodstartovalo," usmíval se.

Nervózní může být i Washington. Duel prvního s osmým slibuje skvělou podívanou i ve Východní konferenci. Washington poměří síly s New York Rangers. Tedy klubem, který se do play off dostal stejným způsobem jako Chicago – jemu pro změnu pomohla prohra Caroliny. "Takže my už jsme hráli naše vlastní play off pár týdnů. Série s Washingtonem pro nás bude jen další kolo," vysvětloval trenér Rangers John Tortorella.

Daniel (vpravo) a Henrik Sedinové.

Washington byl také loni nejlepším týmem Východu, ale myšlenky na Stanley Cup ukončil v prvním kole Montreal. A zámořští komentátoři už přirovnávají mladý newyorský tým právě k Habs. Washington navíc nerad vzpomíná na vzájemné zápasy v této sezoně. Rangers vyhráli tři ze čtyř duelů, dva rozdílem třídy po výsledcích 7:0 a 6:0. Nikdo jiný během jednoho ročníku Ovečkina a spol. v posledních letech takhle nepotupil.

Podle útočníka Jasona Chimery je to však už minulost. "Play off je jiná soutěž, na předchozí výsledky nekoukáme," líčil.