Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fantastický vstup do domácího MS. Hokejová dvacítka porazila v nervózním utkání favorizované Rusko

Generálka proti Slovensku českému týmu vyšla na jedničku. foto: ČTK

Aktualizováno
OSTRAVA - Čeští hokejisté porazili v prvním zápase na mistrovství světa juniorů v Ostravě Rusko 4:3 a připsali si úvodní tři body do tabulky skupiny B. O překvapivou výhru nad obhájci bronzových medailí z předešlého šampionátu se gólově zasloužili Šimon Kubíček, Jan Myšák, Matěj Blümel a Jan Jeník. Výborný výkon podal brankář Lukáš Dostál.
  12:30aktualizováno  26. prosince 18:01

Zápas nezačal pro český tým dobře. Hned v prvním střídání se po srážce se Sokolovem zranil Lauko a domácí reprezentace přišla o jednoho z hlavních lídrů.

Gólově se ale Čechům úvod vydařil. Ve 3. minutě otevřel skóre bleskově využitou přesilovou hrou Kubíček, který se prosadil střelou od modré čáry. O pět minut později to bylo 2:0 poté, co Myšák přesně zakončil rychlý protiútok.

Utkání Česko-rusko v online reportáži

Sborná však byla v útočném pásmu mnohem nebezpečnější a převahu potvrdila i brankami. Dostál domácí tým dlouho držel, v 11. minutě jej ale překonal krátce po skončení přesilové hry Zamula a další vyloučení Kučeříka pomohlo Rusku k vyrovnání.

Rusové byli výrazně střelecky aktivnější, do vedení se ale opět dostali Češi. Nepříliš jistého Askarova, který by měl být příští rok nejvýše draftovaným brankářem do NHL, překonal Blümel. Vedení domácím vydrželo jen 45 sekund, o vyrovnání se po rychlém protiútoku postaral Zamula.

Čeští hráči se radují z gólu.
Mistrovství světa hokejistů do 20 let. Český tým před zápasem s Ruskem.

Úroveň hry následně lehce poklesla. Posunout Česko opět do vedení mohl Pekař, brejk ale nezakončil ideálně. V 38. minutě byli ale vyloučeni Voronkov s Rtiščevem a Jeník dvojnásobnou přesilovku brzy využil. Vzápětí hráli domácí hokejisté další přesilovku pět na tři, pátý gól ale přidat nedokázali.

Ústřední postavou třetí třetiny byl Dostál. Rusko si vytvořilo tlak a český brankář svůj tým držel ve hře o vítězství. Velkou šanci přidat uklidňující pátý gól měli domácí hráči v dlouhé dvojnásobné přesilovce, nakonec je to ale mrzet nemuselo.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let:

Skupina B (Ostrava):

Česká republika - Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Teplý, Jeník), 8. Myšák (Teplý), 26. Blümel, 38. Jeník (Teplý, Šír) - 11. Zamula (Chovanov, Denisenko), 15. Podkolzin (Marčenko, Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Obwegeser (Švýc.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8, navíc Galeňuk (Rus.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 8693.

Sestavy:

ČR: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Jeník, Pekař - Pytlík, Šír, Lauko - Raška, Čajka, Myšák - Šik, Pavel, Blümel. Trenér: Varaďa.

Rusko: Askarov (41. Miftachov) - Žuravljov, Romanov, Zamula, Malyšev, Galeňuk, Pylenkov - Dorofejev, Chovanov, Denisenko - Alexandrov, Voronkov, Sokolov - Podkolzin, Morozov, Marčenko - Grošev, Sorkin, Rtiščev. Trenér: Bragin.

Autor: