Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Favoritem jsou Rusové, čeští sázkaři však Růžičkově výběru věří

Sport

  8:30
MINSK - Jeden ze tří vrcholů sázkařské sezony právě startuje. Začíná hokejové mistrovství světa v Minsku a čeští fanoušci si už sestavují tikety v kamenných pobočkách a především na internetu. Podle bookmakerů získají zlaté medaile Rusové, sázkaři však věří českému týmu v čele s Jaromírem Jágrem.

Trenér české reprezentace Vladimír Růžička na tréninku v Minsku foto: ČTK

Loni se v Česku na světový šampionát hokejistů prosázela skoro miliarda korun, díky několika překvapením a zázračné jízdě Švýcarů ke stříbru se radovaly z rekordních zisků sázkové kanceláře. Podobný zájem se očekává i letos, i když hokejové MS je tentokrát ve stínu únorové olympiády v Soči a také mistrovství světa v Brazílii, které začíná v červnu.

ČTĚTE VÍCE

Přesto Tipsport a Fortuna, dvě největší sázkové kanceláře v Česku, doufají v sázky ve výši 250 milionů korun. Fanoušci mohou pohodlně sázet doma u počítače nebo třeba přes mobil, navíc účast hvězdného Jágra a očekávání spojené s novým trenérem Vladimírem Růžičkou by mohly přilákat také "sváteční" sázkaře.

U Fortuny si ostatně po oznámení, že v Minsku posílí národní tým z NHL také 42letý veterán Jágr, vsadil na triumf Čechů sázkař z Prahy 65 tisíc korun, případná výhra v kursu 8:1 by tedy činila 520 tisíc korun. Optimisticky vidí naděje Růžičkova výběru také další sázkaři, ve zlato věří zhruba třetina z nich.

Nejlepším českým střelcem by měl být mladík Hertl

Během šampionátu lze samozřejmě vsázet také na individuální výkony hráčů. Nejlepším střelcem českého týmu by podle kurzů měl být dvacetiletý útočník Tomáš Hertl, vítězem bodování zase nejstarší hráč v české sestavě - Jaromír Jágr. Podle Unibetu by v Minsku se mohly zrodit nové hokejové hvězdy, vysoko je hodnocena dvojice kanadských mladíků Nathan MacKinnon a Sean Monahan. Jasnou superstar turnaje je však zkušený ruský útočník Alexandr Ovečkin, nejlepší střelec NHL.

Bookmakeři se však snaží o realističtější pohled. "Na Švédských hrách se ukázaly i slabiny mužstva zejména v ofenzivě. Při dvanácti střelách na branku se na šampionátu vyhrávat nebude. Bojovnost a soudržnost pracovitého týmu, na kterou Růžička pravděpodobně vsadí, tentokrát na medaili asi stačit nebude," myslí si Ondřej Vích, hlavní bookmaker Fortuny.

S kolegy se shodl, že Česko je až páté v pořadí favoritů na celkový triumf s kurzem (v průměru) 9:1.

Vede Rusko (3,4:1), následuje Kanada (4:1), Švédsko (4,3:1) a Finsko (6,4:1). Na slovenské zlato se vsází okolo kurzu 44:1. Senzační triumf domácích Bělorusů je ohodnocen kurzem 236:1.

Zatím nejlákavějším zápasem pro sázkaře je logicky úvodní duel Čechů na turnaji proti Slovensku. Fanoušci a média prožívají střet dvou bývalých federálních partnerů vždycky o něco víc než samotní hráči. Podle bookmakerů jsou jasným favoritem čeští hokejisté, kurz navíc ještě snižují sázkaři. U Fortuny míří na Česko 95 procent sázek.

Utkání se hraje v hale Čižovka v pátek od 19:45 SELČ, on-line reportáž můžete sledovat na serveru lidovky.cz.

Autor: