130 let

Jaromír Jágr v přípravném zápase proti Dallasu. | foto: Reuters

Fenomén Jágr zatím fenomenálně nehraje. Jde jen o dočasný útlum čísla 68?

Sport
  •   18:05
PRAHA - Legendární číslo 68 překonává v hokejové NHL další milníky, na ledě to ale není ono. Uvadající výkony mají velký vliv na výsledky Floridy a všichni se ptají: Jde jen o dočasný útlum, nebo o prvopočátek úpadku?

Hned zkraje sezony začal Jaromír Jágr přepisovat další historické rekordy NHL.

Jako třetí hráč v dějinách nastřílel 750 gólů, což před ním dokázali jen velikáni Wayne Gretzky a Gordie Howe.

Každým dalším utkáním, do něhož nastoupí, stoupá mezi nejvytrvalejšími borci. Momentálně na šestém místě vyrovnal Davea Andreychuka (oba odehráli 1 639 zápasů) a brzy přeskočí Chrise Cheliose (1 651) s Markem Recchim (1 652).

V celkové produktivitě mu schází na druhého Marka Messiera už pouhých 15 bodů.

Mezi nahrávači brzy dostihne pátého Paula Coffeyho, který má jen o třináct asistencí víc, a při troše štěstí může ještě v této sezoně lapit i Raye Bourquea nebo dokonce třetího Messiera.

Jágrova čísla

4 body (1+3) v 10 zápasech nasbíral Jágr. Je to nejhorší vstup do sezony od návratu z KHL.

10 bodů (6+4) nastřádal za deset úvodních utkání sezony 2015/2016. To byl platný mnohem více.

7 bodů (2+5) je vizitka z prvních deseti mačů sezony 2014/2015. Jen potvrzuje letošní propad.

Hraje svou 23. sezonu v NHL, během níž oslaví už 45. narozeniny, což je také neskutečné. Vždyť v takovém věku vydrželi na nejvyšší úrovni jen Chris Chelios a zmiňovaný fenomén Howe. Jágrova vytrvalost je však cennější, jelikož se děje v době, kdy si slavnou zámořskou ligu čím dál víc podmaňuje dravé mládí a kdy z ní vypadávají borci, jimž je o patnáct let méně než jemu.

Pouhé čtyři body...

Jenže ke spokojenosti má kladenský rodák dost daleko.

Ve skutečnosti totiž prožívá nejhorší vstup do sezony od svého návratu z Kontinentální hokejové ligy v roce 2011. V deseti odehraných zápasech vstřelil jediný gól a celkem nasbíral pouhé čtyři body.

Přitom v minulém ročníku zářil a nasázel například 27 branek, což žádný jiný hráč starší 42 let v NHL ještě nedokázal. Nebo byl s 66 body nejproduktivnějším mužem Floridy, která pod jeho vedením zažila po letech trápení konečně renesanci.

Proto všichni navzdory jeho věku čekali, že tým potáhne i letos. Jenže Jágrovo trápení je silně provázáno s výkony celého mužstva, jež se krčí až na dvanácté příčce Východní konference.

Začátek nebyl špatný: po pěti zápasech měla Florida na kontě tři vítězství. Jenže od té doby následovalo pět porážek včetně posledního domácího duelu s Bostonem. V něm byl Jágr blízko gólu, ale po skrumáži před brankou nedokázal doklepnout volný kotouč do odkrytého místa u tyčky.

Kdo ví, třeba by ten moment mohl mnohé změnit. Ale nestalo se a všichni okolo klubu začínají být zlehka nervózní. Aby ne, když vedení v létě utrácelo miliony dolarů a slušně zamíchalo se soupiskou. A to jen kvůli tomu, aby Panthers na jaře uspěli v play-off a využili oživení do té doby nevalného zájmu fanoušků.

Teď je však mnohem aktuálnější hodně rychle se probrat, aby se tým do vyřazovací části vůbec dostal. „Velké ztráty ze začátku ročníku se pak hodně těžko dohánějí,“ vysvětluje Jágr, jenž neúspěchy těžko nese.

O to víc, když se nedaří ani jemu samotnému. Sám cítí zodpovědnost, pořád chce být hráčem, který bude rozhodovat. I proto s přibývajícím věkem neustále vymýšlí nové tréninkové fígle, kterými chce přelstít čas. Letos v létě třeba jezdil na koloběžce.

„Je to totiž pohyb nejbližší bruslení. Všem hokejistům to doporučuju. Jsem sice už dost starý, ale myslím, že mi nové věci pomůžou. Člověk nemůže dělat pořád to samé dokola,“ prohlásil před odletem do zámoří.

Jaromír Jágr v zápase proti Torontu.
Jaromír Jágr se dívá na kostku nad ledem, jak jeho Florida inkasuje od...

Ještě víc začal dbát i na životosprávu a zhubl, aby dokázal rychlostně konkurovat stále zběsilejšímu tempu mladých hráčů, jelikož si moc dobře uvědomuje, že právě rychlost je jeho největší slabinou.

„Je úžasné, co dokáže dělat. Zaslouží si obdiv, protože tvrdě pracuje, a to je důvod, proč stále patří mezi nejlepší,“ pravil před několika dny Gerard Gallant, kouč Floridy.

Leč na ledě to zatím není ono.

Přestože má Jágr trenérovu důvěru a dostatek prostoru (v průměru odehraje kolem 17 minut).

Přestože chodí i na přesilovky.

A přestože je na něm vidět snaha a mnohdy vypálí na bránu soupeře klidně i čtyři střely za zápas.

Chce to rychle zabrat

Kritici tvrdí, že se začíná projevovat pokročilý hokejový věk, jiní namítají, že mu chybí oblíbený parťák Jonathan Huberdeau, jenž se těsně před sezonou zranil. Místo něj však s Jágrem hraje jiný Jonathan – Marchessault.

A činí se náramně: byť dosud odehrál v NHL dohromady 59 zápasů, tak je s jedenácti body překvapivě nejproduktivnějším hráčem týmu. I proto ho vedení soutěže vyhlásilo třetí hvězdou měsíce října.

Co je to však platné, Jágrovi (a celé Floridě) tahle čísla příliš nepomáhají. Mužstvo pětkrát za sebou prohrálo a slavná 68 za tu dobu vyprodukovala jeden jediný bod za asistenci v utkání proti Torontu, které se trápí ještě víc.

Chce to rychle zabrat, nebo bude zle.

Autor: Jaroslav Tomas