Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Finále MS: Čeští bojovníci narazí na neporazitelnou ruskou mašinu

Sport

  14:10
KOLÍN NAD RÝNEM/PRAHA - Jde z nich strach. Ruská mašina na výhry je potřetí v řadě ve finále světového šampionátu. A po krachu na olympijských hrách nic jiného než zlato nebere. Jenže právě obrovský tlak, který je hokejisty sborné vyvíjen, je nakonec může zadupat do země.

Česko - Lotyšsko (Jágr). foto: ČTK

Na světovém šampionátu poznali Rusové hořkost porážky naposledy v Moskvě 2007, když v semifinále nestačili překvapivě na Finy (1:2 v prodloužení). Od té chvíle 27 výher v řadě. Tahle ruská mašina připomíná tu z přelomu 70. a 80. let, kdy pod velením "generála" Tichonova a elitní pětky Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov a Kasatonov, vládla hokeji pět let.

Jestli náhodou hledáte v paměti, kdy se tehdejší vládcové světového hokeje zasekli a napadá vás světový šampionát v Praze, máte pravdu. Ze šampionátu, který ovládli čeští hokejisté, si odvezla sborná jen bronz. Historie se úplně opakovat nemůže - Rusové jsou ve finále, navíc play off se hraje na MS až od roku 1992 - ale titul Češi ukořistit mohou.

Anketa

Jakou medaili získají čeští hokejisté?

Zlato 1124
Stříbro 385

Mimochodem, byli to právě českoslovenští hokejisté, kteří před pětadvaceti lety utnuli neporazitelnost sovětských hokejistů na světových kolbištích. Proč to nezopakovat také letos? "Bude to finále dvou nejlepších týmů na šampionátu. Jinak by ve finále nebyly," zůstává přesto ledově chladný kouč sborné Vjačeslav Bykov.

Německo - Rusko (ruská radost).

Jeho svěřenci si ale tíhu okamžiku uvědomují. "Bude to těžší zápas než s Němci v semifinále," řekl například centr Detroitu Pavel Dacjuk, který semifinálovou bitvu s domácím celkem rozhodl v 59. minutě gólem na 2:1. A poté zopakoval naučenou formulku: "Pokud jste ve finále mistrovství světa, nemůžete být špatný tým."

Právě ze semifinálové bitvy Rusko-Německo mohou čeští hokejisté brát inspiraci. Proti houževnatému soupeři se zpočátku nervózní Ovečkin a spol. jen těžko prosazovali. Vždyť Němci ještě v polovině závěrečné třetiny vedli na střely 26:21. A český výběr má na šampionátu stejně buldočí a odhodlaný tým, jako domácí výběr Uwe Kruppa.

ČTĚTE TAKÉ

Navíc má bezesporu větší hokejovou kvalitu a především nejlepšího brankáře na turnaji. "Tomáš Vokoun tu dokazuje, že patří k absolutní světové špičce," řekl kouč Rusů Bykov. "My ale musíme najít cestu, jak jej překonat," dodal. Na kutání zlaté žíly má ty nejpovolanější - Ovečkin (5 branek na turnaji), Malkin (5 branek), Dacjuk (5 branek), Kovalčuk (2+9), Sjomin (1+4), Fjodorov (2+4).

Česko - Švédsko.

To je obrovská ofenzivní síla. Doplňte k prvním čtyřek beka Gončara a máte přesilovkové komando, ze kterého jde strach. Ten ale ostatně jde i z českých oslabení. Nachytají Rolinek a spol. v nedbalkách také ofenzivně laděné Rusy?

Je to jedna z cest ke světovému zlatu. Dvanáctému v české a československé (šestému od rozpadu federace v roce 1993) historii. Vše se rozhodne dnes od 20:30 hodin v obří kolínské Lannxes Aréně.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...