130 let

Švédové už vyrovnat nedokázali. | foto: ČTK

Finále snů: Kanada vs. Rusko

Sport
  •   7:38
QUÉBECK - Hokejisté Kanady budou na domácím šampionátu v Québeku bojovat ve finále o zlato s Ruskem. V semifinále obhájci titulu zdolali Švédsko 5:4, když rozhodující náskok získali trefou beka Mika Greena na 5:3 při dvojnásobném oslabení soupeře sedm sekund před koncem druhé třetiny.

Domácí se podle očekávání pustili hned od začátku do velkého tlaku, ale precizní obrana seveřanů jim dělala problémy. Favorizovaní domácí hokejisté měli ale i díky dvěma přesilovkám v úvodu velký nápor a po několika neproměněných šancí se dočkali v 6. minutě vedení. . Švédové ale také hrozili, Hörnqvist před odkrytou brankou v těžké pozici minul, ale 45 sekund před pauzou bylo vyrovnáno. Klíčový náskok získal domácí tým ve druhé třetině a do závěrečné sirén už jej nepustil.

Švédové, kteří s Kanadou vypadli v semifinále už loni na MS v Moskvě, budou hrát o bronz v severském derby s Finskem v sobotu od 21:00 SELČ. Finále se hraje v neděli od 19:00.

Výsledek:

Kanada - Švédsko 5:4 (1:1, 4:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 6. Heatley (Burns, Green), 24. Getzlaf (Green), 29. Mayers (Chimera, Spezza), 33. Nash (Getzlaf, Heatley), 40. Green (Leclaire) - 20. Stralman (Weinhandl, Ledin), 23. N. Wallin (Martensson, Weinhandl), 32. Stralman (Nilsson), 55. Warg (Fabricius, N. Wallin). Rozhodčí: Looker (USA), Rönn - Fonselius (oba Fin.), Novák (SR). Vyloučení: 4:7. Využití: 3:1. Diváci: 13.026.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK