Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Finové další překvapení s Dány nepřipustili, vyhráli 5:1

Sport

  19:11
BRATISLAVA - Hokejisté Finska vstoupili úspěšně do světového šampionátu na Slovensku, když v základní skupině D porazili v Bratislavě Dánsko 5:1. Finové, kteří s Dány na posledním mistrovství světa prohráli, dokráčeli k výhře s velkým přehledem i přesto, že po úvodní dvacetiminutovce svítil na světelné tabuli stav 0:0.

Finsko - Dánsko. foto: ČTK

Finové si od samého začátku utkání dávali velmi dobrý pozor, aby se neopakovala historie. Také loni totiž vstupovali do šampionátu v základní skupině D proti Dánům a severské derby tehdy senzačně prohráli 1:4.

Tentokrát měli ale zápas pevně ve svých rukou, a přestože se v úvodní třetině nedokázali gólově prosadit, o jejich převaze vypovídal poměr střel 15:3.

Podobně jednoznačný byl i průběh druhé části, v níž už ale svěřenci kouče Jalonena dokázali pohnout skórem. V 23. minutě nejprve nevyužil svou možnost Nokelainen, ale vzápětí musel na trestnou lavici Starkov a po Välivaarově střele ho vrátil předčasně do hry Immonen. Hned poté mohl přidat druhý gól Ruutu, ale podařilo se to až v polovině 37. minuty při další početní výhodě Aaltonenovi.

Když v úvodu třetí třetiny vstřelil třetí gól Pihlström, zdálo se být o třech bodech pro Finy definitivně rozhodnuto, jenže v 48. minutě využili přesilovku také Dánové a Hardt snížil na rozdíl dvou branek.

Finové ovšem ani v nejmenším neznervózněli. Jejich třetí gól z pěti přesilovek v utkání zaznamenal Niskala a v 55. minutě ještě výsledek navýšil po rychlé akci Ruutu. Na střely vyhráli Finové drtivě 44:9, na skóre 5:1.

Mistrovství světa v ledním hokeji:

Skupina D (Bratislava): Finsko - Dánsko 5:1 (0:0, 2:0, 3:1) Branky a nahrávky: 24. Immonen (Välivaara), 37. Aaltonen (M. Koivu, Lepistö), 43. Pihlström (Pyörälä, Nokelainen), 53. Niskala (Puistola, Granlund), 55. T. Ruutu (Aaltonen) - 48. Hardt (Jakobsen, Green). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Baluška - Valach (oba SR), Děďulja (Běl.). Vyloučení: 2:5. Využití: 3:1. Diváci: 9125.

Skupina C (Košice): USA - Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0) Branky a nahrávky: 15. Kreider (Fayne, Stepan), 18. Wheeler (Stepan), 39. Y. Stastny (Wilson, Fowler), 43. Shattenkirk (Palmieri, Shannon), 57. Smith (Johnson) - 34. Pewal (T. Raffl, M. Raffl). Rozhodčí: Odinš (Lot.), Bulanov - Šeljanin (oba Rus.), Gebauer (ČR). Vyloučení: 5:3. Využití: 1:0. Diváci: 4495.

Autor: