Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Finové jsou ve finále. Češi s Ruskem o bronz

Sport

  19:50aktualizováno  23:26
PRAHA - Severské finále. Finové porazili Rusko v semifinále 3:0 a se Švédskem si zahrají utkání o zlaté medaile. Sborná bude hrát o bronz s českou reprezentací. O postupu Finů rozhodl ve 26. minutě úvodním gólem Granlund, když florbalovým způsobem zpoza brány nevídaně překonal ruského brankáře. Ve třetí třetině Finové si dvěma góly pojistili vítězství.

Finsko - Rusko (radost Finů) foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Hned od úvodních minut zahajovacího dějství semifinálové bitvy se hrál nadprůměrný, aktivní hokej. S mírnou převahou Rusů. Ovšem branek se diváci nedočkali. Gólman východoevropské reprezentace Barulin musel likvidovat šanci Koivua z těsné blízkosti a Granlunda, který se krásnou individuální akci z rohu kluziště propracoval až do brankoviště.

I gólové šance na druhé straně Vehanen dokázal zlikvidovat. Kuljomin se z otočky neprosadil a neuspěl ani Kovalčuk v závěru akce tři na dva.

Finsko - Rusko (gól Granlunda)

Gólu se diváci v Orange Aréně dočkali v pětadvacáté minutě. A branka to byla parádní. "Florbalista" Granlund si za ruskou brankou nabral puk na čepel hole, obkroužil Barulinovu svatyni a zasunul kotouč do horního rohu klece. "Znám tento trik z florbalu, ale v hokeji je těžší ho provést. Trénuji ho často, a tak jsem se rozhodl, že ho zkusím a nakonec puk skončil v brance," řekl pro ČT devatenáctiletý hrdina semifinále Granlund.

"Něco podobného jsem viděl jen na YouTube," dodal Granlundův spoluhráč Aaltonen.

A opaření Rusové o patnáct vteřin později mohli prohrávat už 2:0. Pihlström ale rozezvučel pouze tyč ruské branky.

Po čtyřiceti minutách vedlo Finsko nad Ruskem 1:0.

"Bezzubá" sborná se snažila o vyrovnání, ale častá vyloučení přerušovala tlak Rusů. Šest trestných minut dostali dohromady Ovečkina a Kovalčuk za sekání do finského brankáře Vehanena.


A tak udeřili Finové. Ve 48. minutě si nepřesnou střelu dojel Lajunen a z "nulového" úhlu propasíroval puk přes Barulina.

O dvě minuty později si Immonen najel na přihrávku Granlunda a z bezprostřední blízkosti rozvlnil ruskou síť potřetí.

Rusové se v závěru nezmohli ani na kontaktní branku, a tak do finále postupuje Finsko po výhře 3:0

Utkání o zlaté medaile mezi Finskem a Švédskem se odehraje ve 20:30. O bronz nastoupí český výběr proti Rusku v 16:00.

Mistrovství světa v hokeji - semifinále:

Rusko - Finsko 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 26. Granlund (Immonen), 48. Lajunen, 50. Immonen (Granlund). Rozhodčí: Lärking (Švéd.), Ország (SR) - Arm (Švýc.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. Diváci: 9272.

Rusko: Barulin - Aťjušov, Tjutin, Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Kulikov, I. Nikulin, Jemelin - Radulov, Zinovjev, Kovalčuk - Kuljomin, Arťuchin, Kajgorodov - Afinogenov, Gorovikov, Ovečkin - Morozov, Těreščenko, Zaripov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

Finsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lajunen, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...