130 let

Švédsko - Finsko (Mikko Koivu slaví s pohárem pro mistry světa). | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Finové rozdrtili ve finále MS Švédy 6:1 a slaví druhý titul

Sport
  •   20:00aktualizováno  16. května 1:49
PRAHA/BRATISLAVA - Severské derby ve finále 75. mistrovství světa v ledním hokeji se po čtyřiceti minutách vyrovnaného boje změnilo v jednoznačnou bitvu, když Finové pěti brankami totálně zničili svého rivala ze Švédska a po výhře 6:1 mohli oslavit titul mistrů světa. Teprve druhý v historii pro zemi, která bude hostit příští světový šampionát. Finové první titul získali rovněž po výhře nad Švédy ve finále MS v roce 1995.

Úvodní třetina severského finále měla opatrný průběh. Oba týmy se do šancí dostávaly spíše sporadicky, navíc oba brankáři pracovali bezchybně. Finové si vytvořili tlak až v závěru, kdy hráli početní výhodu, ale švédský gólman Fasth jejich ostré rány od modré čáry lapil. Do první přestávky tak šli oba finalisté za bezbrankového stavu.

DÁLE ČTĚTE K TÉMATU

V první polovině druhé části byli Finové dvakrát blízko vedoucí brance. Nejprve Fasth Koivovu střelu vyrazil pouze nad sebe, poté se kotouč snášel do brankoviště, kde zůstal ležet. Včas ale zasáhli švédští obránci a odklidili jej od bezpečí.

Konečné pořadí MS

1. Finsko
2. Švédsko
3. Česko
4. Rusko
5. Kanada
6. Norsko
7. Německo
8. USA
9. Švýcarsko
10. Slovensko
11. Dánsko
12. Francie
13. Lotyšsko
14. Bělorusko
15. Rakousko (sestup)
16. Slovinsko (sestup)

Finský nápor se stupňoval a mohl vygradovat gólem, ale po Granlundově pokusu opět nebezpečí zažehnali švédští obránci. A z protiútoku udeřil soupeř. Pääjärvi se uvolnil podél levého mantinelu a střelou do horního růžku otevřel skóre.

Ve 36. minutě hokejisté Tre Kronur mohli vést o dvě branky, proti ale byla tyč finské branky, která zastavila lehkou teč Berglunda. "Hráli o mnoho lépe v obraně a měli i více sil. Nikdo z našich hráčů naopak nehrál ve své nejlepší formě. Na svůj tým jsem však hrdý, odehrál tu velmi dobrý turnaj. Ne úplně ten nejlepší, ale to může být teprve začátek pro ještě lepší věci příští," řekl po utkání švédský kouč Pär Marts.

Jeho slova potvrdili Finové vzápětí, když vyrovnali sedm vteřin před druhou sirénou. Při vyloučení Petraska se prosadil Immonen. Finský forvard vstřelil devátou branku v devátém utkání. "To byl kritický moment celého zápasu. Finové byli díky tomu v nástupu do třetí třetiny na koni. Kdyby tento gól nedali, byl by to jiný zápas," litoval švédský útočník Mattias Tedenby.

Švédsko - Finsko (švédské zklamání).

"Odehráli jsme tady fantastický turnaj," připomněl Jalonen vystoupení svých svěřenců, kteří prohráli pouze jeden z devíti duelů na turnaji - 1:2 s Čechy v posledním utkání v základní skupině. "Je velkou poctou vyhrát zlato. O charakteru našeho týmu vypovídá, kolik zápasů jsme tady vyhráli těsně o gól," dodal finský kouč pro oficiální web šampionátu.

Do třetí třetiny tak šly oba týmy s čistým štítem a za stavu 1:1. A ihned v ůvodu přiklonili misky vah na svou stranu Finové, k čemuž přispěli hrubé chyby ve švédské obraně. V čase 42:35 dostal hokejisty Suomi do vedení Nokelainen, o necelou minutu později vstřelil třetí gól Finů Kapanen.


Finále se i za dvoubrankového vedení Finů zdálo být otevřené, to se ale změnilo necelé tři minuty před koncem, kdy se strhla gólová smršť. "Tento tým je plný skvělých kluků. Cítil jsem, jak soudržná parta jsme.Všechno jsme dělali společně jako jeden tým, ať už na ledě, či mimo něj," přiblížil základ úspěchu útočník Tuomo Ruutu.

"Vypadá to teď snadné říkat, ale po semifinálové výhře (3:0 nad Ruskem) jsem věděl, že zlato vyhrajeme. Nic jsme také neměnili, jen jsme i nadále hráli svoji hru," doplnil Ruutu. Finové do třetí sirény přidali další tři branky, čímž uzavřeli střelecký účet šampionátu. Bitvu o zlaté medaile vyhráli hokejisté Suomi 6:1 a slaví teprve druhý titul mistrů světa.

Mistrovství světa v hokeji, finále v Bratislavě:

Švédsko - Finsko 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky:
28. Pääjärvi-Svensson - 40. Immonen (Pesonen, M. Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. N. Kapanen (Aaltonen, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (M. Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen). Rozhodčí: Reiber (Švýc.), Burchell - Carlson, Murchison (všichni Kan.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9166.

Švédsko: Fasth - Petrasek, Gunnarsson, Rundblad, S. Kronwall, Erixon, Fernholm, Ekman Larsson - Pääjärvi-Svensson, Berglund, Thörnberg - Nilsson, Eriksson, Persson - Silfverberg, Krüger, Tedenby - Sjögren, Wallin, Backlund - Ericsson. Trenér: Pär Marts.

Finsko: Vehanen - Lepistö, Salmela, Välivaara, Niskala, Puistola, Väänänen, Kukkonen, Jaakola - T. Ruutu, M. Koivu, Pyörälä - Aaltonen, N. Kapanen, Komarov - Granlund, Immonen, Pesonen - Nokelainen, Lajunen, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Autor: Tomáš Vrábel