Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Svatba místo zápasu. Finka odjela během MS a schytává kritiku: Už by neměla hrát!

Susanna Tapaniová z Finská se snaží obehrát Sarah Potomakovou z Kanady v zápase na MS žen v hokeji. foto: Profimedia.cz

Místo zápasu s Američankami na mistrovství světa žen si vybrala svatbu kamaráda. A teď hokejistka finské reprezentace Susanna Tapaniová lituje. „Nečekala jsem, že to vyvolá takové pozdvižení. Příště už se asi zachovám jinak,“ přiznává. Kritizují ji převážně bývalé hráčky.
  7:17

„Už bych ji nikdy nenechala hrát za národní tým. Ani na tomto mistrovství světa,“ říká nekompromisně držitelka čtyř bronzů ze světových šampionátů Anne-Kristiina Haanpääová.

Tapaniová se po úvodní prohře s Kanadou 1:4 odebrala z dějiště turnaje domů do Finska, kde navštívila svatbu kamaráda. Jenže tým zprvu omluvil její neúčast v duelu s Američankami osobními důvody.

„Zajímalo by mě, jaký byl postup trenérů a jestli s rozhodnutím souhlasily všechny hráčky,“ zamýšlí se bývalá kapitánka finského výběru Marianne Ihalainenová.

O skutečné příčině absence věděl celý tým, například rezervní brankářka Meeri Räisänenová si na svém twitterovém účtu povzdechla: „Škoda, že nemůžu oslavit tvé kulatiny s našimi nejbližšími.“ To litovala, že nemohla pogratulovat svému otci k narozeninám.

„V budoucnu se tím samozřejmě budeme zabývat podrobněji. Ale vedli jsme otevřenou a upřímnou diskusi. Příště budeme pečlivější,“ přiznává hlavní trenér Finek Juuso Toivola.

„Susanna byla po svém návratu spoluhráčkami dobře přijata,“ dodává trenér.

Zatímco zbytek týmu ji údajně vřele uvítal, bývalé opory finské reprezentace Tapaniovou ostře kritizují.

„Nejdřív jsem byl ohromena, pak šokována. Rozhodnutí Tapaniové opustit tým uprostřed mistrovství nemá nic společného s mým chápáním vrcholového sportu,“ říká Riikka Sallinenová, účastnice osmi světových šampionátů.

„Jaký signál to asi vysílá o sportu jako celku? Po několika letech zviditelňování ženské reprezentace je nyní pro kritiky snadné odsoudit celý národní tým. Strašná škoda,“ smutní Sallinenová.

„Jak si vůbec může myslet, že je takové jednání možné? I když je Tapaniová dobrá hráčka, nemůže být stavěna nad své spoluhráčky,“ má jasno Haanpääová.

Tapaniová bodovala v každém ze tří utkání, do kterých na letošním mistrovství nastoupila. Se dvěma góly a dvěma asistencemi je druhou nejproduktivnější hráčkou týmu.

„Je to jejich názor. Mrzí mě, že mé rozhodnutí vyvolalo takovou nelibost,“ reaguje Tapaniová, členka prvního finského útoku.

Finky v úvodu šampionátu proti favoritkám ze zámoří nepřekvapily. Po porážkách s Kanadou a USA (1:6) ale uspěly proti Japonkám (9:3) a Švýcarkám (4:0).

Ve skupině A tak skončily na třetím místě a ve čtvrtfinále narazí ve čtvrtek na vítězky skupiny B Češky.

S těmi svedly na konci července dvě přípravná utkání s vyrovnanou bilancí i celkovým skóre 6:6. Zápas mezi Českem a Finskem na mistrovství světa začíná v 17:30.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!