Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Finsko zdolalo Francii 3:1 a drží si neporazitelnost

Sport

  21:36
HELSINKY - Hokejisté domácího Finska zvítězili na mistrovství světa v Helsinkách nad Francií 3:1 a s osmi body ze tří utkání se posunuli do čela skupiny B. O branky vítězů se postarali Janne Pesonen, Juhamatti Aaltonen a Ville Viitaluoma, za Francii snížil na 1:2 Pierre-Edouard Bellemare. Dvě asistence zaznamenal Petri Kontiola, který se se sedmi body vyhoupl do čele kanadského bodování.

Finové slaví gól do sítě Francie. foto: Reuters

Francouzi se ubránili při úvodním tlaku Suomi a v polovině úvodní části odolali i při Manavianově vyloučení, kdy málem otevřel skóre tečí Pesonen.

Bezbrankový stav na konci první části nezměnila ani přesilovka hráčů ze země galského kohouta.

Vše o hokejovém MS 2013

V druhém dějství měli Francouzi možnost hrát další dvě početní výhody a při té druhé v 33. minutě byl blízko první trefy v utkání Fleury, ale Ortio se štěstím gólu zabránil. V 35. minutě při hře čtyř proti čtyřem navíc Bellemare trefil tyč.

Po Bachetově nedovoleném zákroku se naskytla Suomi přesilovka čtyř proti třem a po 11 vteřinách ji využil Pesonen, který prostřelil z mezikruží Lhenryho. Za 49 vteřin zvýšil po kombinaci s Hietanenem a Kontiolou Aaltonen. V 38. minutě ještě Kontiola v přesilovce netrefil odkrytou branku.

Po 43 vteřinách třetí třetiny se prosadili i Francouzi, když exsparťan Sacha Treille našel zadovkou Bellemareho, který střelou k tyči sebral Ortiovi čisté konto. V 48. minutě vystřídal Lhenryho ve francouzské brance Hardy, který po 62 vteřinách na ledě inkasoval. Väänänenův pokus před ním tečoval Viitaluoma. V 59. minutě mohl zdramatizovat závěr Da Costa, ale svou šanci nevyužil.

Finsko - Francie 3:1 (0:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 35. Pesonen (Aaltonen, Kontiola), 36. Aaltonen (Kontiola, Hietanen), 49. Viitaluoma (Väänänen, Pihlström) - 41. Bellemare (S. Treille, Fleury). Rozhodčí: Kirk, Zalaski - Wilmot (všichni Kan.), Kilian (Nor.). Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 12.158.

Finsko: Ortio - Lepistö, Hietanen, Laakso, Mäntylä, Väänänen, Jalasvaara, Kukkonen, Melart - Pesonen, Kontiola, Aaltonen - Salminen, Korpikoski, Viitaluoma - Savinainen, Koskiranta, Pihlström - Hagman, Hytönen, Haataja. Trenér: Jukka Jalonen.

Francie: Lhenry (48. Hardy) - Manavian, Auvitu, Bachet, Hecquefeuille, Janil, Besch, Moisand - Y. Treille, Guttig, Desrosiers - Fleury, Bellemare, S. Treille - B. Henderson, Roussel, T. Da Costa - Bozon, Raux, Bertrand - Ritz. Trenér: Dave Henderson.

Autor: