Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svěřenci proti krajanům. Boj s Čechy si užiju, těší se finský kouč Lva

Sport

  10:00
MINSK/PRAHA - Při sledování večerního semifinále se ocitne v poněkud schizofrenní situaci. Fandit bude svým Finům, ale tak trochu i českému národnímu týmu. Letos totiž prožil parádní sezonu v pražském Lvu, s nímž postoupil do finále Kontinentální ligy a málem získal Gagarinův pohár.

Trenér Lva Kari Jalonen. foto: ČTK

"Je to docela vtipná situace. Ve čtvrtek jsem fandil Čechům i Finům," řekl kouč, jenž se na MS v Bělorusku připravuje na své budoucí angažmá u finské reprezentace. "Ani jeden z těch týmů nehrál moc dobře, ale ve čtvrtfinále se oba zlepšily. Líbí se mi, jak Češi i Finové kombinují, jak využívají šance. Oba soupeři mají na to, projít do finále a vyhrát tady titul."

Atraktivnější semifinále z vašeho pohledu už asi nemohlo být, že?
To je pravda. Budou tam kluci, se kterými jsem pracoval celý rok ve Lvu, i ti, se kterými budu pracovat příští sezonu ve finském nároďáku. Sledovat tenhle zápas pro mě bude velmi zábavné.

V české reprezentaci jsou z pražského Lva čtyři hráči: Němec, Sekáč, Novotný a Klepiš. Potkal jste se s nimi?
Jen s panem Jiřím Novotným. Trochu mi popovídal o tom, co se v českém týmu děje.

Co říkáte na výkony Ondřeje Němce, který je se sedmi body druhým nejproduktivnějším bekem turnaje?
Jo, ten hraje velmi dobře. Pokračuje ve stejně formě, kterou měl ve Lvu. Tam byl fantastický. Je vidět, jak si věří.

To Jakub Klepiš pod vámi v závěru ligové sezony moc nehrál. Nebyl jste překvapený, jaké výkony podává teď v reprezentaci?
Klépa prožil těžký rok. Byl zraněný, hůř se do toho dostával. Během play off měl ještě problémy se zápěstím. Ale teď vypadá velmi dobře. Jsem rád, že se mu daří.

Jste v Bělorusku pracovně?
Soukromě, ale beru to i jako práci. Měl jsem tady nějaké mítinky, sleduju finský tým i soupeře. Dělám si tady vlastně takovou přípravu na svůj budoucí job.

Český hokej z působení v Praze dobře znáte. Poradíte něco finským trenérům?
Ne, já jsem tu jen za sebe. Trenéři sami vědí, co dělat.

Kari Jalonen slaví s kapitánem Lva Jiřím Novotným společné vítězství. Teď bude chtít kapitán Lva porazit krajany svého bývalého kouče.

V čem je podle vás největší síla Čechů a v čem Finů?
U obou je to v gólmanech. Proti USA vám Salák postup vysloveně vychytal. Dává vám velkou šanci vyhrávat. Rinne je hvězdou NHL a tady na turnaji to jen potvrzuje.

A v čem je mezi týmy rozdíl?
V množství hvězd. My nemáme taková jména jako Jágr, Hertl nebo Červenka. Je tam Kontiola, Lehterä, ale to nejsou takové hvězdy jako ty vaše. Máme čtyři vyrovnané lajny, kdežto Češi mají dvě skvělé. Bude zajímavé sledovat, jak budou jednotlivé útoky nasazované a jak se prosadí.

Finové málem nepostoupili ze skupiny. Proč začali tak špatně?
To nebudu komentovat. Jak jsem řekl, jsem tady ve zvláštní situaci. V tom, proč se někomu nedařilo, se šťourat nechci. Nechme kluky hrát a uvidíme, jak to dopadne. Jedno vím jistě: lepší tým vyhraje.

Autor: