130 let
Švédsko - Finsko (Finové slaví titul mistrů světa).

Švédsko - Finsko (Finové slaví titul mistrů světa). | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Finští hokejisté při oslavách rozbili mistrovský pohár

Sport
  •   19:43
HELSINKY - Bouřlivé oslavy finských hokejistů po triumfu na světovém šampionátu na Slovensku odnesl mistrovský pohár, který hráči poničili. I když se jednalo o kopii, Finský hokejový svaz se za některé "excesy" během oslav omluvil.

Hokejisté Suomi se stali v neděli podruhé v historii mistry světa, navíc díky drtivé výhře 6:1 nad svým rivalem ze Švédska. Zisk zlata po 16 letech vyvolal v zemi vlnu euforie a mohutně slavili i hráči, které v pondělí večer přivítalo na náměstí v Helsinkách více než 100.000 lidí.

O finských oslavách čtěte více

V té době byla ještě mistrovská trofej v pořádku, v průběhu dalších hodin však přišla k úhoně. Představitelé finského hokeje zprvu nebyli schopni odpovědět na otázky novinářů, zda se jedná o originál či kopii, uklidnil je až mluvčí Mezinárodní hokejové federace Szymon Szemberg. "Praxe je taková, že se dává kopie. Má to své důvody," uvedl.

Svaz oznámil, že na opravě poháru se už pracuje a na cestu k jednotlivým členům týmu po vzoru Stanley Cupu by se měl v pátek vydat v původním stavu. "Je nám líto, že během pondělních oslav došlo k několika excesům, které se neslučují s hodnotami finského hokeje. Budeme se snažit, aby k takovým událostem už nedocházelo," uvedli představitelé finského svazu.

Autor: ČTK