Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fischer zažil kolaps také. Nic už nebude jako dřív, vzkázal Peverlymu

Sport

  14:16
DALLAS - Bývalý český hokejový obránce Jiří Fischer se dokáže vžít do pocitů útočníka Dallasu Riche Peverleyho, kterého v pondělí postihl v duelu s Columbusem srdeční kolaps. Mistr světa z roku 2005 a vítěz Stanleyova poháru s Detroitem se v obdobné situaci ocitl v listopadu 2005, kdy mu lékaři stejně rychlým zásahem zachránili život. Podle Fischera, který musel ukončit v pětadvaceti letech kariéru, se Peverley musí připravit na to, že se mu kompletně změní život.

Jiří Fischer foto: Reprofoto

"Ta událost změní život, kariéru a vztahy. Je to jako domino. Je to děsivé, není to žádná legrace. Srdeční zástava sama, aniž bych to chtěl bagatelizovat, je v tom celém jen začátek celého procesu k tomu, že sportovec začne přemýšlet, co bude dál," řekl Fischer v rozhovoru pro sports.yahoo.com.

Podle současného ředitele pro hráčský vývoj v Detroitu, který má na starosti růst talentů, se musí Peverley uzdravit nejen fyzicky, ale i psychicky. "Každý chce pomoci, ale nejde to rychle. Je to dlouhý proces po fyzické a emociální stránce. Každý v Richově životě, kdo ho má rád, tím bude ovlivněn. Je to na tom ta smutná věc, ale je to realita," prohlásil Fischer.

Rich Peverly

"Nic už není jako dřív, všechno se změní. Věci se nezměnily k horšímu ani k lepšímu, ale jsou prostě jiné. Teď jde hlavně jen o to, aby byl Rich v pořádku. Doufejme, že bude schopen normálního života bez zdravotních následků. Není to jednoduché," uvedl Fischer.

O kolapsu jednatřicetiletého útočníka Dallasu se dozvěděl při práci u počítače. Podíval se na záznam události, která jakoby okopírovala osm a půl roku staré drama, v němž hrál hlavní roli Fischer.

Také on zkolaboval v první třetině na střídačce krátce po návratu z ledu a účastníci zápasů zoufale sledovali boj lékařů o jeho život. "Já byl před osmi a půl lety v bezvědomí, teď jsem viděl jako divák situaci jako přes kopírák: první třetina, návrat na střídačku a pád," uvedl Fischer.

Se srdcem měl Fischer problémy už dříve. Stejně tak Peverley, který se v září podrobil operaci kvůli nepravidelnému srdečnímu rytmu, vynechal přípravný kemp i první zápas základní části. Fischera oživoval masáží srdce a za pomoci defybrilátoru lékař Tony Colucci přímo na střídačce. Peverleyho kluboví doktoři Dallasu zachraňovali na půl cesty ke kabině. V tom byl jediný rozdíl.

Rodiče se k Fischerovi chovají jinak

"Bylo děsivé, jak to bylo stejné," prohlásil bývalý útočník Brendan Shanahan, který nyní působí ve vedení NHL. Útočník Vernon Fiddler, Peverleyho spoluhráč byl jako hráč Nashvillu na ledě i při Fischerově kolapsu. "Nikdy nevíte, co se stane. Já jsem měl smůlu, že jsem byl u obou těchto událostí," uvedl Fiddler.

Třiatřicetiletý Fischer se smířil s tím, že už hokej v NHL hrát nebude. Je šťastný, že žije, a spokojený se svou prací v klubu. Je rád, že má čas na rodinu, a stará se o dva syny - dvanáctiletého Braidana a sedmiletého Lukase.

"Když přicházely další zprávy, byl jsem šťastný, že je Rich v pořádku. Čím si procházela jeho rodina a blízcí, si nedokážu představit. Já jen vím, že rodiče už se ke mně nechovají stejně. Žijí v České republice a pokaždé, když je vidím, tak si užívají každou chvilku, jako by byla poslední," dodal Fischer.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.