Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fleischmann rozhodl o výhře Washingtonu, dařilo se i Hejdukovi

Sport

  12:18
WASHINGTON - Český útočník Tomáš Fleischmann rozhodl v NHL gólem v prodloužení o vítězství Washingtonu nad Atlantou 4:3. Fleischmann se prosadil v druhé minutě nastavení pohotovou bekhendovou dorážkou, kterou zavěsil puk pod horní tyčku branky Thrashers.

Tomáš Fleischmann foto: ČTK

K vítězství Washingtonu přispěl i český brankář Michal Neuvirth, jenž zneškodnil 29 střel. Hlavní hvězdou zápasu byl ale útočník Alexandr Sjomin, díky jehož hattricku mohli Capitals vyhrát už v základní hrací době.

Třiatřicet sekund před závěrečnou sirénou však přišli o vedení 3:2, když při power play Atlanty vyrovnal Evander Kane. Capitals vítězstvím přerušili sérii dvou porážek, naopak Atlanta si připsala již třetí prohru v řadě. Přitom byli Thrashers více než polovinu zápasu lepším týmem, což v jednu chvíli jasně dokazoval i počet střel 21:6.

"Je smutné prohrát v prodloužení, ale nedá se nic dělat. I tenhle jeden bodík, který jsme získali na ledě soupeře, může být na konci sezony klíčový v boji o play off," prohlásil Kane, autor dvou gólů Atlanty.

Trenér Capitals Bruce Boudreau po zápase samozřejmě velebil Sjomina. Ruský kanonýr v minulé sezoně nasázel 40 gólů, v prvních sedmi zápasech letošního ročníku se ale trefil jen dvakrát. "Od začátku sezony poctivě dře, dlouhodobě podává vyrovnané výkony. Dnes se konečně dočkal odměny za dobrý zápas," prohlásil Boudreau.

Vítězný gól vstřelil v sobotu vedle Fleischmanna i další český útočník Radek Dvořák z Floridy, jenž v 54. minutě zlomil vyrovnaný stav utkání s New Yorkem Islanders a rozhodl o výhře Panterů 4:3. Brankář Tomáš Vokoun si připsal 30 úspěšných zákroků, překonal ho pouze John Tavares, který vstřelil svůj premiérový hattrick v NHL.

Bodování NHL

1. Stamkos (Tampa Bay) 7 14 (8+6)
2. Sharp (Chicago) 9 11 (8+3)
3. D. Sedin (Vancouver) 8 11 (7+4)
4. Hossa (Chicago) 10 11 (7+4)
5. Crosby (Pittsburgh) 9 11 (6+5)
6. Getzlaf (Anaheim) 9 11 (3+8)
7. Ch. Stewart (Colorado) 8 10 (5+5)
8. Zetterberg (Detroit) 7 10 (3+7)
9. B. Richards (Dallas) 7 10 (2+8)
10. Liles (Colorado) 8 10 (0+10) H. Sedin (Vancouver) 8 10 (0+10) ----
37. Hejduk (Colorado) 8 7 (4+3) 50. Krejčí (Boston) 6 7 (1+6)
68. Plekanec (Montreal) 7 6 (2+4)

Dvořák neměl při rozhodující akci utkání těžkou práci. Po dělovce obránce Bryana McCabea k němu gólman Rick DiPietro vyrazil puk a před českým útočníkem v tu chvíli zela prázdná branka. "Okamžitě mě napadlo: Hlavně to tref. Byla to tutová šance, ale znáte to, někdy jsou brankáři schopni předvést neuvěřitelné zákroky. Snažil jsem se proto zakončit co nejrychleji a vyšlo to," uvedl Dvořák.

Panteři předtím v utkání už třikrát vedli, Islanders však zásluhou Tavarese pokaždé dokázali vyrovnat. Počtvrté už však jednička draftu z roku 2009 odpovědět nedokázala, a tak po utkání ani neměla radost z prvního hattricku v kariéře. "Nic to neznamená, když jsme prohráli," prohodil Tavares, jehož tým prohrál poprvé po třech zápasech.

Skvělým výkonem se blýskl Milan Hejduk v dresu Colorada. V duelu s Los Angeles vstřelil dva góly, na další přihrál, Avalanche to ale nebylo nic platné a podlehli Králům 4:6. V napínavé přestřelce totiž Hejduka ještě převýšil hostující útočník Brad Richardson, který vstřelil tři góly včetně vítězného na 5:4, jehož dosáhl sedm minut před koncem třetí třetiny ve vlastním oslabení.

Pro Richardsona byl hattrick o to sladší, že jej vstřelil proti svým bývalým spoluhráčům. V Coloradu totiž v roce 2005 prožil debut v NHL a strávil tam tři sezony, než byl v roce 2008 vyměněn do Los Angeles za právo výběru v druhém kole draftu. "Necítím vůči Coloradu žádnou hořkost, naopak moc rád na zdejší angažmá vzpomínám. Ale je samozřejmě příjemné dát bývalému týmu tři góly," řekl Richardson.

Zápas rozhodl na konci dlouhé pětiminutové přesilovky soupeře, v níž nejprve Milan Hejduk vyrovnal na 4:4. Richardson pak ale využil hrubky brankáře Colorada Craiga Andersona, který vyjel pro puk, před dotírajícím soupeřem jej o mantinel rozehrál pouze na hokejku dalšího protivníka Jarreta Stolla a po jeho přihrávce Richardson kotouč uklidil do odkryté klece.

"Zariskoval jsem a stálo nás to zápas. Kdyby se mi povedlo dobře rozehrát, hned dva jejich napadající hráči by propadli a my se tak mohli dostat do nadějného brejku. Jenže místo toho jsme inkasovali. Mohl jsem hrát na jistotu, puk poslat do rohu a nechat spoluhráče, ať o něj zabojují," litoval po utkání Anderson, jehož tým od začátku sezony inkasoval při vlastní přesilové hře už čtyřikrát.

Dramatickou přestřelku viděli také diváci v Detroitu. Domácí v polovině utkání prohrávali s Anaheimem 1:3, ještě do druhé přestávky však dokázali vyrovnat. V třetí třetině šli hosté znovu do vedení, Red Wings však opět vyrovnali a nerozhodný duel pak rozhodl gólem pouhých dvanáct sekund před koncem základní hrací doby Pavel Dacjuk.

Ruský útočník předvedl chladnokrevné zakončení. Mezi kruhy se dostal k odraženému puku, kličkou oklamal obránce Andrease Lilju a pak svižnou střelou zápěstím do horního rohu překonal brankáře Curtise McElhinneyho. "Pavel je výjimečný. Když se dostane k puku, pro soupeře je těžké ho bránit," pochválil spoluhráče Henrik Zetterberg, který vstřelil dva góly Detroitu a u dalších dvou asistoval.

Pořádnou ostudu si uřízli hokejisté New Jersey. Jeden z favoritů soutěže se od začátku sezony trápí a krize vygradovala v duelu s Buffalem, v němž Ďáblové před vlastními fanoušky schytali debakl 1:6. Na domácím ledě tak New Jersey prohrálo i pátý zápas v sezoně.

Navzdory čtvrtečnímu vítězství 3:0 v Montrealu se trenér John MacLean odhodlal k několika nečekaným krokům. Poprvé v sezoně postavil do branky od začátku utkání Johana Hedberga místo Martina Brodeura a především ze sestavy vyřadil Ilju Kovalčuka, jehož v průběhu týdne kvůli nekolektivnímu pojetí hry kritizoval i Patrik Eliáš. Všechny změny se ale nakonec otočily proti MacLeanovi.

Brodeur se v brance přece jenom objevil, už v 29. minutě totiž Devils prohrávali 0:4 a Hedberg se poroučel na střídačku. Jenže to už bylo na záchranu utkání pozdě. "Cítíme se hrozně a musíme se Johanovi omluvit. Měsíc nechytal, na ledě se snažil ze všech sil, ale my jsme mu vůbec nepomohli," konstatoval kapitán Jamie Langenbrunner.

Ďáblové nemají moc času na mobilizaci, už dnes je totiž čeká v Madison Square Garden derby proti rozjetým New York Rangers, kteří v sobotu uspěli na ledě silného Bostonu. Je však víc než pravděpodobné, že se do jejich sestaví znovu vrátí Kovalčuk. "Nepostavit ho bylo moje rozhodnutí. Probíral jsem to s ním, ví, proč jsem to udělal," prohlásil trenér MacLean.

Nepovedený večer prožili také hokejisté dosud téměř suverénního Chicaga. Nad outsiderem z Columbusu přitom vyhráli první třetinu 2:0 a toto vedení drželi až téměř do konce druhého dějství. V jeho poslední minutě však inkasovali, v třetí části Blue Jackets skóre otočili a vyhráli 3:2.

O náskok, dokonce tříbrankový, přišli také hokejisté Caroliny, kteří ve Phoenixu vedli ještě v 45. minutě 3:0. Kojotům se v závěrečné čtvrthodince povedlo vyrovnat, z vítězství se ale nakonec radovali přece jenom hosté. V třetí minutě prodloužení jim ho zajistil Anton Babčuk.

Dva sobotní zápasy rozhodl jediný gól. Nashville vyhrál v Dallasu 1:0 zásluhou trefy Cala O'Reillyho hned z první minuty zápasu. St. Louis pro změnu porazilo Pittsburgh 1:0 až díky gólu Erika Johnsona v úvodní minutě prodloužení.

Výsledky NHL

Boston - NY Rangers 2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Ottawa - Montreal 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
New Jersey - Buffalo 1:6 (0:2, 0:3, 1:1)
Philadelphia - Toronto 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)
Washington - Atlanta 4:3 v prodl. (0:1, 1:1, 2:1 - 1:0)
Florida - NY Islanders 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)
Edmonton - San Jose 1:6 (1:1, 0:2, 0:3)
St. Louis - Pittsburgh 1:0 v prodl.
Dallas - Nashville 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Chicago - Columbus 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Colorado - Los Angeles 4:6 (2:2, 1:2, 1:2)
Phoenix - Carolina 3:4 v prodl. (0:0, 0:2, 3:1 - 0:1)
Detroit - Anaheim 5:4 (1:1, 2:2, 2:1)

Autor: