Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fleury je lepší než Roy, přesto je kritizován (VIDEO)

Sport

  14:57
PRAHA - VIDEO - Již jen hodiny dělí nejslavnějšího hokejovou ligu světa od šestého utkání finále Stanley Cupu v Mellon Aréně. V domovském stánku Pittsburghu mohou domácí zažít své déjà vu. Dokáží se Crosby a spol. postavit svému osudu? V zámoří mají jasno – záleží na výkonu brankáře "Pens" Marc-André Fleuryho.

Smutný Marc-André Fleury. foto: AFP

Bylo to zde již před konferenčním finále Východu. "Sérii vyhrajeme, máme totiž lepšího brankáře," tvrdil kapitán "Hurikánů" z Caroliny Rod Brind´Amour na adresu Marca-André Fleuryho, gólmana Pittsburghu. Jak série dopadla? Pens smetli Carolinu 4:0 na zápasy a především v prvním a posledním zápase gólman "Tučňáků" zářil jako kometa.

Před finále Stanley Cupu taková prohlášení médii nezazněla, ovšem řada kritiků Fleuryho jen čekala na vhodnou příležitost. Podle mnohých měl dovést Detroit ke Stanley Cupu zkušený šestatřicetiletý brankář Osgood. Ten byl také v prvních dvou zápasech vyhlášen 1. hvězdou, ovšem ve 3. a 4. zápase jej i statisticky zastínil o dvě generace mladší Fleury.

TO NEJLEPŠÍ Z MARC-ANDRÉ FLEURYHO:

A houpačka pokračovala také v sobotu, Fleury dostal pět branek za necelé dvě třetiny a poprvé v letošním play off střídal. A zámořská média se konečně mohla do kanadského gólmana pustit. Nutno podotknout, nezaslouženě!

Za poslední prohru Fleury nemůže, Pens selhali jako tým
Důvodem porážky v pátém zápase v Joe Louis Aréně rozhodně nebyl muž v masce a číslem 29 na dresu. Hokejistům Detroitu prostě spadlo do branky téměř vše na co sáhli. Což přiznávají také hráči Pittsburghu. "Marca nemůžeme z porážky vinit, vše to byly velké šance Detroitu, příliš jsme mu nepomohli," tvrdí obránce Scuderi a kouč Bylsma dodává: "Marc má mou plnou důvěru. Je náš klíčový muž, vím, že poslední zápas hodil za hlavu a bude opět plně koncentrován na utkání číslo šest."

Na dnešním tréninku Pittsburghu Marc-André Fleury úsměvy nešetřil.

A pod tato slova se lze podepsat. Mladý kanadský brankář je totiž kritizován od svého vstupu na scénu NHL. Jako jednička draftu z roku 2003 je pod obrovským tlakem novinářů. Vždyť v Kanadě v něm viděli nového Roya nebo Brodeura. A i přes občasné hloupé góly mladík zatím očekávání naplňuje. Nevěříte? Tak vězte, že ve stejném věku (24 let) má Fleury na svém kontě více zápasů než obě brankářské legendy – 235 (Roy 187, Brodeur 231).

KDO JE FLEURY:

- Čtyřiadvacetiletá jednička Pittsburghu a jednička draftu z roku 2003 (Pens tahali na draftu jako druzí v roce 2004 - Malkin, a první v roce 2005 - Crosby)
- Za pět sezon stihl v NHL již 235 zápasů, nebýt loňského zranění, bylo by jich ještě více
- V play off odchytal již 47 zápasů, z toho 29 vítězně
- Do loňské sezony chytal ve žluté výstroji. Po dopise oční lékařky z Ottawy, že tak přitahuje střelce a jejich rány, změnil barvu na bílou. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat, v 1. kole loňského play off vyřadil Pittsburgh Ottawu 4:0 na zápasy.

Vychytal i více výher než Roy – 111 ku 102 (Brodeur 119). A jako jediný se dokázal v tomto období dostat nad 40 výher (43) za sezonu. A nebýt vleklého zranění v loňské sezoně, kdy odchytal pouze 35 zápasů, jeho čísla by byla ještě výrazně lepší. To vše navíc v týmu, který ještě před třemi lety patřil k tomu horšímu v celé soutěži. Ještě stále si myslíte, že má Pittsburgh v brankovišti slabinu?

Kdo vyhraje šesté utkání? Na statistiky nesázejte
Šesté finálové utkání bude podle všeho naprosto otevřenou záležitostí. Oba soupeři se velmi dobře znají, kouč Mike Babcock již navíc nemá moc možností, jak svého soupeře překvapit. To jeho protějšek Dan Bylsma (druhý nejmladší kouč ve finále Stanley Cupu) esa v rukávu má – například Petra Sýkoru. Elitním křídlům Guerinovi a Kunitzovi se ve finále zatím nedaří podle předpokladům, Kunitz dokonce poslední utkání končil ve 4. útoku.

Ani na statistiky se nedá spolehnout. V letošním finále se zatím oba týmy řídí heslem "můj dům, můj hrad". Podle tohoto scénáře bychom se tak mohli od zítra těšit na sobotní sedmé utkání. Jiná statistika naopak říká, že tým, jenž vyhrál páté utkání čtrnáctkrát z devatenácti případů slavit zisk Stanley Cupu. Na co byste si vsadili vy?

Šesté utkání finále Stanley Cupu se hraje dnes v noci v Pittsburghu od 2:00 hodin.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...