Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Forsberg o kontroverzní prohře: Záměrná nebyla

Sport

  16:18
STOCKHOLM - Hokejista Peter Forsberg umírnil prohlášení o tom, že Švédsko vypustilo na olympijských hrách v Turíně zápas se Slovenskem. Hráči si prý uvědomovali, že k honbě za vítězstvím není důvod, to však neznamená, že by do zápasu nešli naplno.

Forsberg si naposledy v reprezentaci zahrál v Turíně, kde se Švédskem získal zlato. Bude s týmem obhajovat titul ve Vancouveru? foto: ČTK

Slavný švédský útočník v nedělním rozhovoru prohlásil, že on a jeho spoluhráči udělali všechno pro to, aby olympiádu vyhráli. V zápase se Slovenskem prý věděli, že "nemají zbytečně napínat síly". Dnes pro agenturu TT ale řekl, že "nikdy neřekl nic o tom, že by hráči do utkání nedali všechno".

"Žádný z trenérů nám nedával pokyny, že bychom měli prohrát. Možná jsme se bavili jen mezi sebou o tom, že bychom neměli zbytečně plýtvat silami," vysvětloval osmatřicetiletý hráč poté, co ho k tomu vyzvala Mezinárodní hokejová federace IIHF.

VÍCE ZDE:

Forsberg prý nechtěl svými výroky poškodit švédský hokej. "Myslel jsem to tak, že i pro hráče s vítěznou mentalitou, jako jsem já, je někdy těžké se naplno motivovat do zápasu, ve kterém není za každou cenu potřeba zvítězit," řekl.

Předseda švédské hokejové federace Christer Englund považuje situaci za vyřešenou. IIHF má přesvědčit i to, že dosud žádný ze zbývajících zlatých medailistů z Turína o záměrně prohraném zápase nehovořil.

Pozdější vítězové olympijského turnaje v roce 2006 po odevzdaném výkonu podlehli na závěr skupiny Slovensku 0:3. Soupeři přenechali prvenství ve skupině a čtvrtfinálový souboj s Českou republikou, sami se naopak po postupu ze třetího místa vyhnuli i Kanadě a v další fázi jednoznačně přehráli Švýcarsko.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!