Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fotbaloví bafuňáři, proberte se. Hokej dal zas kopané za vyučenou

Sport

  10:00
PRAHA - Zní to možná už jako obehraná deska. NHL jde zase v něčem příkladem. A zase to dělá velmi dobře a je jen otázkou času a peněz, než to převezmou ostatní.

Trenér Nashvillu Peter Laviolette si zavolal na slovíčko hlavního rozhodčího. foto: ČTK/AP

Řeč je tentokrát o jakémsi dalším nadstupni videorozhodčího, který už v hokeji dlouho úspěšně funguje. Nyní zámořská soutěž zavedla tzv. Coach’s challenge (trenérskou výzvu).

Koučové nyní mají možnost rozporovat některá rozhodnutí arbitrů na ledě. Od začátku sezony mohou nechat prověřit, zda nedošlo při uznaném gólu ke kontaktu brankáře s útočícím hráčem a opačně při neuznaném, zda ke střetu opravdu došlo. Stejně tak mohou prošetřit, zda nepadl gól z ofsajdu.

Mnoho kritiků se v minulosti obávalo, že dojde k natahování hry. NHL však přišlo s neotřelým a chytrým řešením.

Jak zvýšit počet vstřelených gólů? Zamezit podvodům s výstrojí, překvapil Quick

Trenér si může vzít výzvu jen v případě, že má k dispozici pořád time out. Pokud si ho vybral, má smůlu. V případě, že je jeho „challenge“ úspěšná, oddechový čas (a zároveň další výzva) mu zůstává.

Jinak o time out přijde. Nehrozí tak zdržování. Novinku si trenéři i majitelé klubů většinou pochvalují, naposledy o ní mluvili v úterý na setkání generálních manažerů.

Systém podle nich funguje, změnit by případně šlo jen maličkosti. Třeba přidat k time outu ještě jednu výzvu navíc, protože trenéři si nyní oddechové časy berou spíše jen ke konci zápasu.

Zatímco jiné sporné situace posuzuje a rozhoduje speciální tým na obřích obrazovkách na ústředí v Torontu, při Coach challenge je pouze poradním orgánem a dvojice hlavních rozhodčích zkoumá situaci sama na tabletu.

Co z toho všeho plyne? Že video do moderního sportu patří. Snad už nikdo si nedokáže představit tenis bez jestřábího oka, video pomáhá třeba i v ragby, vodním slalomu a dalších sportech.

V Anglii mají brankovou technologii

Nepochopitelný je však postoj fotbalových bafuňářů. Ti mají kouzelný talent vyčarovat do vlastních kapes miliony dolarů a dvě desetiletí o tom mlžit, ale o videu Sepp Blatter a spol. nechtějí ani slyšet.

V omezené míře video funguje jen v anglické Premier League, kde je branková technologie (byla i loni na MS).

Přitom by stačilo odkoukat NHL a Coach challenge použít „výměnou“ třeba za jedno střídání. To by ale nesměly světový fotbal řídit „zatvrzelé konzervy“.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!