Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Franzenův hattrick nasměroval Detroit k výhře

Sport

  8:19
DETROIT - Hokejisté Detroitu úspěšně zvládli i druhé utkání semifinále Západní konference v play off NHL a po vítězství 5:1 vedou nad Coloradem v sérii 2:0 na zápasy. Ve východní konferenci vyrovnala Philadelphia sérii s Montrealem na 1:1.

Švéd Franzen střílí Coloradu jeden ze svých tří gólů. foto: ČTK

Hlavním strůjcem výhry Red Wings byl švédský útočník Johan Franzén, který zaznamenal svůj první hattrick v NHL a stal se prvním hráčem Detroitu od roku 2002, který dosáhl tohoto kousku ve vyřazovací části. Při detroitském tažení za Stanley Cupem před šesti lety se blýskl hattrickem Darren McCarthy. 

"Promiň mi to Maku (McCarthy)," žertoval po utkání Franzén. "Co víc k tomu mohu říci? Měl jsem štěstí," uvedl osmadvacetiletý útočník, který všechny tři branky vstřelil při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě. Dva góly dal v přesilové hře a jeden v oslabení. 


Colorado v polovině utkání prohrávalo již 0:4 a za úvodních 40 minut si přispalo pouze deset střel na branku. "Mou povinností je udržet těsný stav a to se mi nepovedlo," litoval brankář Jose Theodore, kterého stejně jako v minulém utkání po čtvrté brance vystřídal Slovák Peter Budaj. V brance Detroitu podal opět spolehlivý výkon Chris Osgood, který vytlačil ze sestavy Dominika Haška. V zápase zlikvidoval 19 z 20 střel a v dosavadním průběhu play off zvítězil kanadský gólman ve všech čtyřech duelech, do kterých nastoupil.
    Jednou asistencí přispěl k výhře Detroitu Jiří Hudler.

Detroit - Colorado (video)



Hokejisté Philadelphie ve druhém utkání semifinále Východní konference již nepromarnili na ledě Montrealu vedení o dvě branky a po výhře 4:2 vyrovnali stav série na 1:1. Stejně jako v prvním duelu si Flyers v úvodní třetině vypracovali dvougólový náskok, který svými trefami zajistili R. J. Umberger a Jeff Carter. "U první branky jsem neměl dobrý výhled a ta druhá padla po dobré střele. Myslím si, že tam měl pouze místo na puk a on to trefil," řekl brankář Canadiens Carey Price. 


V dresu Montrealu se poprvé v letošním play off střelecky prosadili Saku Koivu a Andrej Markov, jejichž zásahy vždy znamenaly snížení na rozdíl jediné branky. "Nechali jsme je zase dát kontaktní gól, ale líbilo se mi, že tentokrát jsme jejich snaze vyrovnat jen nepřihlíželi," připomněl Daniel Briere minulý duel, kdy Canadiens v poslední minutě vyrovnali a v úvodu prodloužení dokonali obrat. "Útočili jsme a dokázali jsme opět získat dvoubrankové vedení," řekl Briere, který vstřelil po asistenci Václava Prospala vítězný gól Flyers a s 12 body je nejproduktivnějším hráčem Stanley Cupu. Třetí zápas série je na programu v pondělí.

Montreal - Philadelphia (video)



Statistiky - 2. kolo play off hokejové NHL: 
Východní konference - 2. zápas: 

Montreal - Philadelphia 2:4 (1:2, 0:1, 1:1) 
Branky: 17. S. Koivu, 42. A. Markov - 6. a 58. Umberger, 9. J. Carter, 34. Briere (Prospal). Střely na branku: 36:23. Diváci: 21.273. Stav série: 1:1. 
     
Západní konference - 2. zápas: 
Detroit - Colorado 5:1 (1:0, 3:0, 1:1) 
Branky: 5., 25. a 49. Franzén (na druhou Hudler), 26. Filppula, 31. Zetterberg - 43. Laperriere. Střely na branku: 40:20. Diváci: 20.066. Stav série: 2:0.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...