130 let

STŘÍDÁNÍ STRÁŽÍ. Proti Norům bude chytat Furch (vlevo). | foto: ČTK

Doporučujeme

Furch se na Nory těší. Ještě jsem proti nim nechytal. To ale nevadí, tvrdí

Sport
  •   12:00
MOSKVA - Brankář Dominik Furch vychytal v pátek při vstupu českých hokejistů do mistrovství světa proti Rusku (3:0) čisté konto a nyní se může těšit na druhý start na turnaji. V duelech s Lotyšskem (4:3 po samostatných nájezdech) a se Švédskem (4:2) chytal Pavel Francouz, šestadvacetiletý gólman Omsku Furch dostane šanci hájit dosavadní čistý štít na svém premiérovém šampionátu ve čtvrtek proti Norsku.

Furch se těší do branky a nevidí žádnou potíž v tom, že předchozí dva zápasy strávil jen na lavičce. „Tréninky máme, jsou docela v tempu. Samozřejmě zápas to není, ale neměl by to být problém, že jsem chytal první zápas a teď až čtvrtý,“ řekl Furch novinářům.

ON-LINE REPORTÁŽ ZÁPASU ČESKO VS. NORSKO ZDE!

Na Nory narazí ve svém jedenáctém reprezentačním zápase poprvé. „Nevybavuju si, že bych proti nim chytal, ani v mládežnických kategoriích,“ podotkl Furch. Dokonalá znalost soupeře podle něj není až tak podstatná.

„I když se podíváme na nějaký záběry, jak mají nacvičené přesilovky nebo nějaké častější zakončení, tak to samozřejmě může být ošemetné. Hokej je rychlý a hráč se rozhoduje v okamžiku na ledě, takže se můžu opravdu jen podívat na běžnější zakončení, ale spoléhat na to samozřejmě nejde,“ uvedl Furch.

Brankáři českého hokejového týmu Dominik Furch a Pavel Francouz (vpravo) na...
Jan Kovář (vlevo) slaví se spoluhráči.

Trenér brankářů českého výběru Petr Jaroš působil ve stejné pozici na MS 2012 u norského týmu, ale i tak poznatky o soupeřích podle Furcha pomohou jen částečně. „Může to být dobrý, ale když budu vědět, že ten hráč střílí pořád na lapačku, tak na to úplně stoprocentně nejde spoléhat. Může mi to v tom zápase najednou šoupnout na vyrážečku,“ podotkl Furch.

Čeští brankáři jsou parťáci i mimo led

Při šampionátu bydlí Furch s Francouzem, s kterým se znají z mládežnických reprezentací už od patnácti let, a navzájem se podporují. O chytání se baví často. „Ale samozřejmě ne vždycky, i když je to častý téma. Posledně jsme probírali třeba dovolenou,“ řekl Furch s úsměvem.

Češi nastoupí proti Norům s Furchem, Židlickému nakonec ani nebudou volat

Probírali také Francouzův pokus dát gól v závěru utkání se Švédskem při power play soupeře. „Trošku jsme se hecovali,“ řekl Furch. „Myslím si, že to vyplyne z dané situace, ale je škoda, že to tam nepadlo. Bylo by to hezký,“ litoval, že se Francouz nezapsal do historie mistrovství světa.

Furch už má na kontě připsané dvě branky v kariéře. V dubnu 2012 se mu povedlo v dresu Slavie zařadit mezi střelce jako vůbec prvnímu brankáři v české extralize. V 10. kole skupiny o udržení mu byl přiznán vlastní gól Litvínova, protože se puku dotkl jako poslední z týmu soupeře.

Nadšený Plekanec: Dlouho jsem neviděl hráče, kteří by tak makali

Obdobně mu už dříve byla připsána trefa při působení v prvoligovém Berouně. Trefit prázdnou branku na tréninku občas také zkouší. „Ale v zápase jsem se k tomu ještě neodhodlal,“ prohlásil Furch.

Užil si se spoluhráči úterní volný den, v kterém trenéři nechali hráče od hokeje úplně odpočinout. „Byli jsme se i projít na Rudým náměstí, zašli jsme si na kávu. Uvolnili jsme se od hokeje, ale samozřejmě jsme na mistrovství, takže to v hlavách pořád je,“ dodal Furch.

Autor: ČTK