Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Gagner září, závidět může také Gretzky

Sport

  13:30
EDMONTON/PRAHA - Do minulého týdne byl v NHL jedním z mnoha, teď je z něj nečekaná hvězda. Útočník Edmontonu Sam Gagner během tří po sobě jdoucích třetin posbíral 11 bodů za šest gólů a pět asistencí. Úchvatná série se stala nejdiskutovanějším tématem v nejkvalitnější hokejové soutěži světa.

Sam Gagner. foto: Reuters

Nejprve ve druhé a třetí třetině osmi body Gagner skolil ve čtvrtek Chicago 8:4, v sobotu pak v úvodním dějství přispěl dalšími dvěma góly a nahrávkou k vítězství nad Detroitem 5:4 po samostatných nájezdech. Díky osmibodovému příspěvku v prvním zápase se zařadil vedle legend jako Mario Lemieux či Wayne Gretzky. "Je to opravdová čest, když člověk může být spojován s takovými legendárními hráči. Škoda že je to jen na jeden večer," řekl Gagner. To se tedy mýlil...

V jedné statistice legendárního Gretzkého dokonce pokořil. V sobotu své dílo dokončil. Vyskytl se jako střelec či nahrávač u 11 gólů Oilers v řadě, zatímco nejslavnější hráč historie toho dvakrát dosáhl "jen" při deseti brankách za sebou.

Kometa v NHL se jmenuje Gagner

Předchozích 43 zápasů v sezoně: 22 bodů (5 gólů + 17 asistencí)

Poslední dva zápasy v sezoně: 11 bodů (6 gólů + 5 asistencí)

V kanadském bodování hráčů NHL mu patří 90. místo

O víkendu začal začal Gagner také výborně. Ve třetí minutě otevřel skóre, pak asistoval u branky Eberleho a v poslední minutě úvodní části zvýšil na 3:1. "Věděl jsem, že se nebude další osmibodový večer. I tak jsem se ale chtěl ujistit, že to dokážu dostávat do gólových šancí," pronesl poté.

Dosud nevýrazný 22letý útočník překvapil svého kouče. "Je to prostě šílené," kroutil hlavou Tom Renney. K jeho jedenáctibodové šňůře se vyjadřovali i ostatní hráči NHL. "Jako kdyby LeBron James získal 70 bodů v jednom zápase," srovnával ho na sociální síti Twitter bývalý kapitán Philadelphie Mike Richards s basketbalovou megastar.

O Gagnerovi se soudilo, že by do konce únorového přestupového období mohl být vyměněn. Po jeho famózní sérii si ale pozici uOilers určitě upevnil. "Jeho hodnota jistě vzrostla. Klub se ale ještě nerozhodl, zdali Gagner v Edmontonu bude nadále pokračovat," poodkryl zákulisí Oilers reportér kanadské televize TSN Darren Dreger.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!