Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Generálka Čechům nevyšla. Kanada vyhrála 4:2

Sport

  17:56aktualizováno  21:41
PRAHA - V poslední zkoušce před MS, které český tým zahájí v sobotu proti Lotyšsku, Češi prohráli s Kanadou 4:2. Čeští hokejisté zabrali až ve třetí třetině, kdy vstřelili dvě branky a hráče s javorovým listem na prsou přehráli. Dva góly českého výběru dal Martin Havlát.

Česko - Kanada. foto: ČTK

Češi vstoupili do přátelského utkání až s velkým respektem. Mladí Kanaďané toho využili a rychlou agresivní hrou přehrávali český tým. K tomu přidali a branky. Skóre otevřel v 16. minutě dělovkou Schenn, na 2:0 zvýšil v početní výhodě Burns.

Do druhé dvacetiminutovky už nenastoupili Jágr s Červenkou, kouč Hadamczik je nechal odpočívat a šanci dal Vondrkovi, Vampolovi, Koukalovi a Růžičkovi. "Změny v sestavě jsem plánoval dopředu, ale nedovolil jsme si některé hráče vypustit. Bylo tady plno lidí, kteří přišli na Jágra a další hráče, takže jsem neměl

Češi pod lupou:

Jaromír Jágr: Nastoupil v prvním útoku po bodu Romana Červenky a Petra Průchy. Po první třetině jej kouč Hadamczik stáhl ze hry a do utkání už se nezapojil. Jágr v úvodní dvacetiminutovce na kanadského brankáře nevystřelil.

Patrik Eliáš: V úvodu utkání nestíhal tempo hry a několikrát zbytečně ztratil kotouč. Podepsal i pod dvě inkasované branky. U druhém kanadském gólu pykal na trestné lavici a na začátku druhé třetiny byl rovněž na ledě, kdy Kanada zvýšila na 3:0. Postupem času se ale jeho výkon zlepšoval. V závěru utkání přihrál na druhý Havlátův gól.

Martin Havlát: Utkání zahájil na křídle čtvrtého útoku. Nicméně Havlát byl platný na obou koncích hřiště a po půl hodině hry už působil vedle Eliáše v první formaci. Havlát svůj výkon korunoval dvěma góly. Nejprve bekhendem zakončil přečíslení dva na jednoho, poté dělovkou vymetl horní roh kanadské branky.

odvahu je vyndat ze sestavy, protože bychom ty lidi podvedli, že si zaplatili vstupné a nedali jsme je do hry," řekl kouč Hadamczik.

Kanada dál na hřišti dominovala. Už po patnácti vteřinách druhé třetina zámořský výběr zvýšil na 3:0. Clutterbuck tečoval střelu Burnse mimo dosah Pavelce.

Ve 26. minutě už na ukazateli svítilo hrozivé skóre 4:0 pro Kanadu. Čtvrtý gól do Pavelcovy sítě dal Spezza, když zakončil rychlý protiútok.

"Když hráčům všude chybí krok, tak nefunguje ani systém," kroutil hlavou Hadamczik.

V polovině utkání kouč Hadamczik složil nový elitní útok: Michálek - Eliáš - Havlát. A český tým hru postupně vyrovnával. A Havlátův výkon gradoval, který korunoval dvěma góly. "Musím se přiznat, že jsem s ním jeho situaci probíral hodně detailně. Věděl, na čem je a co od něj očekávám. A očekávání splnil. Je ale potřeba, aby dovedl opakovat tyto výkony i s takovým nasazením v každém utkání," řekl na adresu dvoubrankového Havláta Hadamczik.

"Myslím si, že sám sobě dokázal, že pokud chce mít v této zemi dobré jméno, tak musí takhle pracovat," dodal hlavní kouč.

Drtivý tlak si vytvořil až ve třetí třetině. Po dvou brankách Havláta Češi snížili na 2:4, navíc Rolinek trefil tyč kanadské svatyně. Český výběr se už na kontaktní gól nezmohl, tudíž prohrál v generálce na MS s Kanadou 2:4.

Po utkání kouč Hadamczik uzavřel nominaci. Ze současného kádru vypadl obránce Ševc a útočníci Růžička a Vondrka. Tým naopak doplní Michael Frolík, který v noci z úterý na středu vypadl s Chicagem z bitev o Stanley Cup. Nominace ještě není konečná. Ve středu v noci hraje rozhodující sedmý zápas Boston s Montrealem. Za Boston hrají Krejčí a Tomáš Kaberle, za montrealské barvy hájí Hamrlík a Špaček. Vypadnuvší eventualně budou k mání pro národní tým.

Ve hře o národní dres je i Zbyněk Michálek z Pittsburghu, kterého rozvněž čeká rozhodující sedmý zápas.

Příprava na MS:

Česká republika - Kanada 2:4 (0:2, 0:2, 2:0)
Branky a nahrávky: 46. Havlát (M. Michálek), 53. Havlát (Eliáš) - 16. Schenn (Duchene, Methot), 20. Burns (Duchene), 21. Clutterbuck (Burns), 26. Spezza (Scalzo, Ladd). Rozhodčí: Fraňo, Minář - Pouzar, Bláha (všichni ČR). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 16.289.

Česká republika: Pavelec - K. Rachůnek, Škoula, Židlický, Němec, Martínek, Krajíček, Nakládal, Ševc - Jágr (21. M. Růžička), Červenka (21. Koukal), Průcha - Klepiš, Eliáš, M. Michálek - Voráček, Marek, Rolinek - Havlát, Novotný, Hubáček - od 21. navíc Vampola, Vondrka. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Kanada: Reimer - Burns, Phaneuf, Methot, L. Schenn, Pietrangelo, Scalzo - Clutterbuck, Zajac, Vermette - Stewart, Duchene, Nash - Eberle, Spezza, Ladd - E. Kane, Tavares, Skinner. Trenéři: Ken Hitchcock, Scott Arniel a Peter DeBoer.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...