Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Gól? Jedna časomíra ukazuje ano, druhá ne...

Sport

  15:00
NEW YORK/PRAHA - O té situaci nyní mluví celé zámoří. V duelu mezi 1. kola play off mezi NY Rangers a Washingtonem na konci druhé třetiny celá hala napjatě čekala, jaký verdikt vynese videorozhodčí po nahození domácího Ruslana Fedotěnka od zadního mantinelu, po kterém se doklouzal kotouč až za Michala Neuvirtha. Sudí nakonec branku domácích na 2:1 neuznali, Rangers ovšem soka přece jen zdolali 3:2 a snížili stav série na 1:2.

Rangers - Washington (kotouč je v čase 39:59,9 na tyčce). foto: www.youtube.com

Byla to situace, která zvedla ze sedadel všech 18 200 diváků v našlapané Madison Square Garden. Domácí NY Rangers mohli jít v koncem druhé třetiny do vedení 2:1, kdyby sudí uznali jako gólové nahození Ruslana Fedotěnka od zadního mantinelu. Jenže se tak nestalo. V čem byl problém?

V čase. Puk podle oficiální časomíry doklouzal po odrazu od brusle beka Capitals Johna Erskina za brankáře Michala Neuvirtha v čase 40:00. Tedy po vypršení řádné hrací doby. Jenže...

FEDOTĚNKŮV GÓL/NEGÓL

Záběry, které měli všichni hráči a fanoušci v hale, ale i u televizních obrazovek k dispozici, naznačoval, že kotouč přešel brankovou čáru v čase 39:59,9. Rozhodčí původně také gól uznali. "Bylo by to hodně povzbudivé, škoda," řekl obránce Rangers Marc Staal, který byl v inkriminovaný okamžik také na ledě. "Mysleli jsme, že to uznají podle opakovaných záběrů, byli jsme zaskočení, že rozhodli jinak," vysvětloval své pocity centr Rangers Brian Boyle.

OFICIÁLNÍ PROHLÁŠENÍ SOUTĚŽE

Využili jsme jiný videozáznam k tomu, abychom určili, jestli puk přešel brankovou čáru před vypršením času druhé třetiny. Oficiální hodiny ukázali, že čas vypršel dříve, než kotouč přešel brankovou čáru, takže sudí gól nemohli uznat.

Jenže videocentrála NHL, která sídlí v Torontu, měla k dispozici jiný záběr s oficiální časomírou. A ta prokázala, že kotouč přešel brankovou čáru až po vypršení řádné hrací doby. O zlomek vteřiny. "Bylo to samozřejmě hodně frustrující, ale poradili jsme si s tím skvěle," dodal elitní bek newyorského klubu. "Bylo ale správné, že do Toronta volali," uznal i jeho spoluhráč Boyle.

"Byla to velká zkouška naší psychiky," doplnil parťáka Henrik Lundqvist, vyhlášený první hvězdou utkání. Rangers nakonec soka udolali dvěma góly v poslední třetině. Na první sice ještě reagoval vyrovnáním Knuble, na druhý, který vstřelil Dubinsky 99 vteřin před koncem řádné hrací doby již hosté odpověď nenašli. "Dostali jsme neuznaným gólem Rangers šanci se zvednout a vyhrát, ale nevyužili jsme ji," litoval Matt Bradley faktu, že Capitals nevyužili psychické výhody na začátku třetí třetiny.

Rangers snížili stav série na 1:2 a zůstali ve hře o postup. Klíčové čtvrté utkání série se hraje opět v New Yorku v noci ze středy na čtvrtek.