Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Gól jsem už potřeboval, oddychl si Jágr

Sport

  9:40
PHILADELPHIA/PRAHA - Kdo si počká, ten se dočká. Tak tohle české přísloví si teď může říkat Jaromír Jágr. Když se novináři ptali v posledních dnech českého útočníka, zda není nervózní z toho, že sedm zápasů nedal gól, Jágr se jen usmíval a odpovídal, že není Gretzky.

Jaromír Jágr slaví druhý gól proti Torontu foto: ČTK

Včera však svými kousky nejlepšího hokejistu planety všech dob připomněl. Devětatřicetiletý forvard Philadelphie prakticky zařídil vítězství 4:2 nad Torontem: vstřelil dvě branky a na vítěznou nahrál.

"Konečně se mě už nebudete ptát, kdy se už trefím. Jsem rád, že se mi to dnes povedlo, už jsem to potřeboval. Zkoušel jsem už změnit všechno – brusle, rukavice," popisoval žurnalistům po zápase. "A během rozbruslení mě trefili do hlavy, to taky pomohlo," smál se.

Fanoušci ve Philadelphii si užili Jágrova klasického pozdravu – viděli slavné salutování. "Říkal jsem si, že bude hezký to udělat znovu," líčil Jágr.

Až do včerejška platilo, že poslední gól české osmašedesátky v NHL padl 6. dubna 2008. Trefy číslo 647 a 648 v NHL proti Torontu pak byly nejen první po návratu, ale hlavně výstavní.

Trefy jako přes kopírák Jágr dostal puk do jízdy ve středním pásmu, prolétl kolem obrany Toronta a z mezikruží vypustil přesnou střelu nad lapačku gólmana Jonase Gustavssona. Prvním gólem vyrovnal na 1:1, druhá branka, která vypadala stejně jako ta první, uzavřela skóre na 4:2.

Česká hvězda se mohla dočkat i hattricku. Při úniku ve druhé třetině volil kličku, ale Gustavsson puk vykopl betonem. "Když jsem na něj pak jel potřetí, řekl jsem si: Proč měnit něco, co funguje?" popisoval druhý gól z 56. minuty.

Český hokejista Jaromír Jágr ve službách Philadelphie
Jaromír Jágr střílí gól do sítě Toronta

Jágr byl vyhlášen první hvězdou zápasu a po osmi zápasech má na kontě sedm bodů. "Hrál dobře, vytvářel si šance a celý útok pracoval skvěle. Jen na gól pořád čekal. Jsem rád, že už se trefil," chválil i kouč Flyers Peter Laviolette.

Ten si mohl navíc škrtnout nulu v kolonce gólů i u dalšího hráče. Stejně jako Jágr zazářil dvěma góly a asistencí Scott Hartnell. Autor vítězné branky mimo jiné i vyslal Jágra krásnou přihrávkou do třetího brejku...

Trenéru Laviolettovi přesto přibyly po zápase vrásky na čele. V první třetině se totiž halou nesl bolestivý řev a nadávky kapitána Flyers Chrise Prongera. Obrovitého zadáka, který nenosí na helmě štítek z plexiskla, trefili hokejkou do obličeje.

Veterán 18 sezon NHL na čas přestal vidět na pravé oko. Zrak se mu postupně vrátil, ale Philadelphii bude chybět minimálně měsíc.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!