130 let
Česko - USA (Frolík se pere se soupeři).

Česko - USA (Frolík se pere se soupeři). | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Rozhovor

Hadamczik: Havlát se lepší den ode dne

Sport
  •   10:00
BRATISLAVA (Od zpravodaje LN na Slovensku) - Má za sebou sedmou výhru na světovém šampionátu v řadě, přesto velké euforii nepropadá. Kouč národního týmu obhájců titulu Alois Hadamczik už se soustředí na další duel, kterým bude páteční odpolední semifinále proti Švédům. "Jsem rád, že si první hattrick v nároďáku schoval Jágr na tento zápas," pousmál se Hadamczik nad informací, že pro hvězdnou osmašedesátku to byl první tříbrankový zápas v reprezentačním dresu.

Co bylo pro vaše hráče v první třetině nejhorší?
Byl to jiný styl hry a naši obránci zjistili, že nemohou hrát tak, jak jsme na to zvyklí. Při založení útoku měli dosud v zápasech hodně času, ale Američané rychle napadali. Nedala nám šanci tvořit hru tak, jak jsme byli zvyklí. V tu chvíli nás podržel Pavelec. Důležitý byl Jágrův gól na konci první třetiny. O přestávce jsme si řekli, že změníme styl hry. A povedlo se. 

DÁLE K TÉMATU

Co byl podle vás klíčový okamžik zápasu?
Hodně důležitý byl druhý gól. A ten třetí nás pak dostal už do velké pohody. 

Co říkáte na první Jágrův hattrick v reprezentaci?
První? Přišel pozdě, ale pro náš tým právě včas.

Proč jste si vzal v úvodu druhé třetiny při přesilovce pět na tři time out?
Cítil jsem, že ta přesilovka může zápas zlomit. Time out si můžete vzít kdykoliv a já cítil, že je to ideální okamžik. Jsem rád, že se mi to cítění potvrdilo. Zaplaťpánbůh za to. Jsem rád, že z toho padl druhý gól.

Jak se osvědčil ve druhé formaci Frolík?
Jsem s ním spokojený. Dostal důvěru a rozhodně nezklamal.

Proč jste se rozhodl dopsat na soupisku jako pětadvacátého hráče Petra Vampolu?
Rozhodl jsem se, že konečně soupisku zaplníme. Může se stát cokoliv a nemuselo by se to vyplatit. Je to jeden z nejtěžších úkolů trenéra. Musel jsem vybrat z trojlístku skvělých hráčů Nakládal, Vampola a Koukal a Petr Vampola mi zapadal do týmu nejvíce. Je to bojovník, dělá dobrou atmosféru. Ale Koukal i Nakládal už tu s námi zůstanou do konce.

Jak to vypadá momentálně s Martinem Havlátem a jeho pochroumaným ramenem?
Pracuje na sobě s fyzioterapeutama. Jeho stav se zlepšil o sto procent oproti pondělí, ale zranění ramene není snadné. Jestli půjde do zápasu, musí být fit. Když nebude, nenastoupí.

Za jasného stavu 3:0 a pak 4:0 ve třetí třetině už čtvrtfinále nebylo příliš velké drama. Stihl jste si ho užít?
Jako že jsem si už nemusel brát brufen? To je fakt.

Autoři: Vítězslav Čermák, Antonín Vavrda