Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik skládá tým pro MS. Kapitán Rolinek chybět nebude

Sport

  15:47
PRAHA - Kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik dál pozvolna skládá tým pro světový šampionát na Slovensku. V nejbližších dnech by se měl dočkat příjezdu dvou klíčových opor loňského výběru mistrů světa - beka Karla Rachůnka a útočníka Tomáše Rolinka, který před rokem v Německu nosil na dresu kapitánské céčko.

Alois Hadamczik na srazu nároďáku. foto: ČTK

Dalšími zamýšlenými posilami ofenzivy jsou Jakub Voráček z Columbusu a Radek Dvořák z Atlanty, jejichž týmy se v NHL nedostaly do play off. Nejistotu naopak vyvolává aktuální zdravotní stav beka Michala Barinky, útočníka Josefa Vašíčka a nepříliš nadějně vypadá i případná pozvánka pro kanonýra Davosu Petra Sýkoru.

"Karel Rachůnek by se měl od úterka zapojit do tréninku. S Tomášem Rolinkem jsem zatím ještě nemluvil, ale chtěl bych, aby se zapojil někdy uprostřed příštího týdne. Nepočítám s ním ale do sestavy (proti Švýcarsku) do Litvínova," řekl Hadamczik novinářům po dnešním tréninku v Praze.

Vašíčka v těchto dnech trápí potíže se zády. "Podrobuje se vyšetření zad, která ho strašně bolí. Jeho zdravotní stav není dobrý, v tomto týdnu se rozhodne," přiblížil Hadamczik. Podobné je to i s Barinkou. "Nyní je mimo led, za týden začne trénovat, takže teprve uvidíme. Jestli bude schopen dostat šanci na Euro Hockey Tour, tak ji dostane, v opačném případě se nedá nic dělat," prohlásil trenér.

Opatrný byl také v případě Sýkory, jehož Davos dnes hraje čtvrtý duel finále švýcarské ligy proti Klotenu a vede 3:0 na zápasy. "Sýkora má problémy s třísly. Jednu sérii nehrál celou a má problémy i teď," uvedl Hadamczik.

Eliáš potvrdil zájem reprezentovat
Pozornost upírá čím dál více také do zámoří, kde 10. dubna skončí základní část NHL a pro 14 týmů také celá sezona. Již dříve reprezentační trenér avizoval zájem o útočníky Patrika Eliáše, Martina Havláta a Milana Michálka. V úvahu ale přicházejí i další.

"Voráček určitě, s tím počítáme," potvrdil Hadamczik. "O Radkovi Dvořákovi uvažuji a dnes chci obvolat všechny ty kluky, kteří jsou se svými týmy již mimo play off," řekl.

Spíše záporně se naproti tomu stavěl k variantě povolání některého z dalších mladých hráčů, jako jsou Vladimír Sobotka, Tomáš Vincour, Jiří Tlustý nebo Michal Řepík. "V této fázi asi ne, nemůžu vzít přes třicet hráčů," vysvětlil Hadamczik.

Přesto bude mít při závěrečném turnaji série Euro Hockey Tour, jímž jsou České hokejové hry od 21. do 24. dubna v Brně, více manévrovacího prostoru než nyní při přípravných utkáních v rámci Euro Hockey Challenge, kdy může podle regulí využít 23 hráčů pro každý dvojzápas.

"Máme příslib od Finů a Švédů, že bychom po vzájemné dohodě všech účastníků mohli do turnaje nasadit více hokejistů. Ještě tedy zbývají Rusové. Pokud to dobře dopadne, mohli bychom vzít 27 hráčů. Tím pádem by jedna pětka mohla v každém jednom daném zápase stát," uvedl Hadamczik.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!