Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Hadamczik už se rozhodl, místo zraněného Sobotky povolal Erata

Sport

  15:08
Zraněného útočníka Vladimíra Sobotku ze St. Louis nahradil v nominaci pro olympijský turnaj hokejistů v Soči Martin Erat z Washingtonu. Oznámil to trenér Alois Hadamczik.

Česko (Erat) foto: ČTK

Martin Erat

  • Datum a místo narození: 28. srpna 1981, Třebíč
  • Výška a váha: 183 cm, 89 kg
  • Klub: Washington Capitals/NHL
  • Úspěchy: stříbro z MS 2006, bronz z OH 2006 a MS 2012
  • Počet reprezentačních startů/gólů: 40/9 Účast na velkých akcích: 3x MS (2006, 2008, 2012), 2x OH (2006, 2010)
  • Bilance na OH: 13 zápasů, jeden gól, dvě asistence

"S Vladimírem Sobotkou jsme v mužstvu počítali jako s komplexním hokejistou s vynikající defenzivou. Když se zranil, museli jsme hledat podobně založeného hráče. Právě Martin Erat prokazuje mezi v úvahu připadajícími kandidáty nejlepší defenzivní schopnosti," uvedl v tiskové zprávě Českého svazu ledního hokeje Hadamczik na vysvětlenou, proč nesáhl například po aktuálně třetím nejproduktivnějším českém hráči v NHL Jiřím Hudlerovi z Calgary.

Erat se představí na třetích olympijských hrách, zahrál si už před čtyřmi lety ve Vancouveru a v roce 2006 v Turíně. Pod olympijskými kruhy nasbíral ve třinácti zápasech tři body za gól a dvě asistence. Do dějiště turnaje přiletí jako ostatní hráči z NHL v pondělí 10. února a nastupovat bude s číslem 91.

Střelecky se trápí

V této sezoně NHL Erat zatím marně čeká na vstřelenou brankou. Ve 48 zápasech si připsal 21 asistencí. Během ročníku nebyl spokojený se svým vytížením a žádal vedení klubu dokonce o výměnu, ale naposledy nastupoval v elitní formaci s hvězdným Alexandrem Ovečkinem.

Sobotka, který si měl na olympijských hrách odbýt reprezentační debut, si poranil koleno v pátečním utkání na ledě Caroliny a má zlomenou čéšku. Bývalému hráči pražské Slavie a Bostonu se stal osudným souboj s obráncem Hurricanes Justinem Faulkem za brankou Caroliny, po kterém Sobotka narazil levým kolenem do mantinelu. Došlo k němu 82 sekund před koncem zápasu.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...