Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Rekordních pět zápasů bez gólu. Hadamczik hledá před MS střelce

Sport

  12:30
BRNO - Trenér hokejové reprezentace Alos Hadamczik oznámí v neděli večer nominaci na mistrovství světa ve Švédsku. Koho na turnaj ve Švédsku vezme?

Trenér českých hokejistů Alois Hadamczik foto: Mafra - Anna Vavríková

Na Českých hrách v Brně si pravdědpodobně start na šampionátu vybojoval dobrými výkony útok Hertl, Vrána, Tenkrát. "Pražská" útočná formace ve stejném složení nastoupila v obou zápasech závěrečného turnaje Euro Hockey Tour a na kouče Hadamczika udělali dobrý dojem. "Tenhle útok podává stabilní výkony. Říkají si o to, aby mohli jet na šampionát," řekl Hadamczik.

Proti Finsku dal sparťan Petr Tenkrát gól, v sobotu zase proti Švédům Petr Vrána ze Lva Praha trefil tyčku a slávistická hvězdička Tomáš Hertl patřil k nejlepším hráčům na ledě. Právě devatenáctiletý Hertl se tím zase přiblízil k vytoužené účasti na mistrovství světa. "To je těžké takhle říct. Nechci předbíhat. To záleží na panu Hadamczikovi, jestli se mu budu hodit nebo ne. Chci ukázat co nejlepší hru, jenom bych měl proměnit nějaké šance," hodnotil Hertl svoji naději na účast.

Popáté v sezoně nedali Češi gól, což je rekord novodobé historie

Spolupráci s Vránou a Tenkrátem si pochvaloval. "Dostáváme prostor i na přesilovky. Ty dva zápasy nám sedly. Jsem za to rád, panu Hadamczikovi bych se za důvěru chtěl odvděčit nějakým gólem," zopakoval Hertl. Právě střílení branek může být pro reprezentaci problém. Popáté v sezoně nedali Češi gól, což je rekord novodobé historie.  "Všichni hrajeme o místo, takže musíme bojovat. Já sám jsem měl tři gólové šance, tak se snad zlepším," doufá Hertl před utkání s Ruskem. I kdyby se však mladý slávista v neděli opravdu prosadil, na šampionátu musí najít Hadamczik jiného střelce.

Národnímu týmu specialista na góly teď zoufale chybí. Proto reprezentační kouč vyhlíží posily ze zámoří. Třeba Jiří Tlustý z Caroliny patří k elitním střelcům celé NHL. "Ale je tam i Voráček. Góly umí dávat Vrbata, Fleischmann. Až tady budou, dáme dohromady nějaké formace. Ale také je potřeba mít formu v pravý čas - od 3. května dál," poznamenal Hadamczik. Až dořeší v neděli večer konečnou podobu týmu pro mistrovstí světa, musí v dalším týdnu přemýšlet, kdo bude dávat góly.

Jak by mohl tým vypadat?

Brankáři: Ondřej Pavelec, Alexander Salák, Jakub Kovář
Obránci: Ladislav Šmíd, Zbyněk Michálek, Jan Hejda, Petr Čáslava, Jakub Nakládal, Tomáš Mojžíš, Jakub Krejčík
Útočníci: Jakub Voráček, Jan Kovář (Roman Červenka), Jiří Tlustý, Tomáš Fleischmann, Martin Hanzal, Radim Vrbata, Zbyněk Irgl, Jiří Novotný, Petr Hubáček, Tomáš Hertl, Petr Vrána, Petr Tenkrát.

Pozn.: U hráčů z NHL bude záležet, zda projdou zdravotní výstupní prohlídkou. Počet obránců a útočníky závisí na trenérovi. Na soupisce může mít 3 brankáře a 20 hráčů do pole. Další je možné dopsat po základní skupině MS.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!