Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hašek se po dvaceti letech vrátil 'domů'

Sport

  7:56
PARDUBICE - Po roční přestávce s hokejem se brankář Dominik Hašek (44) vrací do míst, kde kariéru odstartoval. Už je to ale dvacet let, co slavný gólman naposledy nastoupil s­pardubickým mužstvem k­letní přípravě. "Je to pro mě něco nového," komentoval to.

Dobře naložený Dominik Hašek. foto: ČTK

Ledová plocha v ČEZ Areně se změnila v basketbalovou palubovku a jako první na ní v pondělí ráno vyklusala nová posila hokejistů Pardubic Dominik Hašek. Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu spolu s druhým gólmanem Martinem Růžičkou pod vedením kouče brankářů Jaroslavem Landsmanem absolvovali asi půlhodinový trénink. S mladým gólmanem se Hašek setkal osobně poprvé, trenéra Landsmana ale zná dobře, hráli spolu v pardubickém dorostu.

Poté se k nim připojilo dalších osm hráčů a basketbalový zápas mohl začít. Hašek neztratil nic ze své pověstné zarputilosti a třemi koši pomohl červenému týmu k­vítězství 18:4.

Jak vás mužstvo přivítalo?
Kdykoliv se přijde do nové kabiny, tak máte takový zajímavý pocit. S většinou kluků jsem se seznámil, ale trénuje se na půlku, takže jsem nepoznal ještě úplně všechny. Začínám kluky poznávat. Osobně jsem se dodneška s nikým nesetkal. Je to nové prostředí.

Cítíte z jejich strany úctu? Vykal vám třeba někdo?
Pokud si dobře pamatuji, tak mi nikdo nevykal (smích). Chvíli před tréninkem jsme si podali ruce a během tréninku už nikdo takové věci neřeší, jsme jedno mužstvo. Musíte se zeptat jich. Je to pro mě něco nového.

Ani druhý gólman dvaadvacetiletý Martin Růžička vám nevykal?
Nic takového jsem nezaregistroval. Nejdřív jsme si potykali v kabině. Když to řeknu popravdě, tak já jsem nevěděl, kterej ten Růža je (smích), slyšel jsem o­něm, ale neviděl jsem ho. Stejně jako ostatní kluky, viděl jsem je sice hrát několikrát, ale když jsou v helmě, tak jim do tváře nevidíte. Je to jiné, než když se s­nimi setkáte osobně. Bylo dobré, že součástí byl i trénink brankářů, takže jsme si na ploše trochu zablbli, zahráli jsme si basket a baseball a udělali pár rychlých pohybů. Je dobře, když člověk má trochu brankářského tréninku a­pozná svého nového spoluhráče.

Jak se během let, co jste tu nebyl, změnila šatna?
Všechno je úplně jiné. I když jsem tady nehrál, tak jsem tu párkrát byl, ale i tak je všechno jiné. Jediné, co je stále hodně podobné, je stadion, sice je rekonstruovaný, ale balkony a jižní tribuna zůstaly stejné. Když člověk vyjede na led, tak to bude určitě podobný pocit.

Mohl jste si vybrat místo v kabině?
Místo jsem dostal přidělené. Mám svoji skříňku a místo, zatím si pořád zvykám.

Jaké bylo vyrazit ráno na trénink do Pardubic?
Jsem tady na tréninku přesně po dvaceti letech, pak jsem ještě byl v­Jihlavě v roce 1990. Takže to je přesně dvacet let, co jsem tady nastoupil k letnímu tréninku. Je to zajímavé.

Máte už jasno v tom, s jakým číslem budete hrát?
Plánuju hrát s devítkou, s devětatřicítkou jsem hrál v NHL. Tady zachovám tradici s devítkou.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...