Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Hašek si pro medaili za zásluhy nepřišel. Neměl jsem čas, vzpomíná

Sport

  7:00
PRAHA - Když v roce 1998 na olympiádě v Naganu vychytal české hokejové reprezentaci nezapomenutelný triumf, pobláznil celý národ. Hokejový brankář Dominik Hašek si za to vysloužil státní vyznamenání za zásluhy, na Pražský hrad se však nedostavil.

Spokojený Dominik Hašek. foto: ČTK

Speciál o vyznamenaných sportovcích

"Pomalu jsem na to ani nemyslel," vzpomínal hrdina her na náročný program, který ihned po zlatém turnaji následoval. "Jeden zápas NHL střídal druhý, ocenění proto přebral táta," vysvětlil Hašek.

Přesto o setkání s tehdejším prezidentem Havlem nepřišel. "Potkal jsem se s ním po olympiádě a o rok později si dal při nějaké příležitosti pivo s Václavem Klausem," vzpomíná s úsměvem.

Podle zkušeného gólmana by si ocenění zasloužilo více hokejistů. "Třeba i z předchozích generací," řekl. Jágr, jenž bude vyznamenán ve čtvrtek, je podle něho správnou volbou.

"Popularizuje naši zemi v Americe a teď i v Rusku. Medaile by se měla dávat sportovců, kteří jsou zároveň výraznými osobnostmi a pro společnost dělají ještě něco navíc, což je případ Hlinky či Bubníka," připomněl.

Jako vůbec první z vyznamenaných sportovců přebrala ocenění Věra Čáslavská. "Byla to vynikající gymnastka, ale trochu mě překvapilo, že se této výsady nedostalo Emilu Zátopkovi," uvažoval Hašek nad tím, že měl fenomenální běžec obdržet státní vyznamenání dříve než v roce 1998.

Seriál o sportovcích pokračuje ve středu dílem o manželech Zátopkových v deníku 

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...