130 let
Alois Hadamczik.

Alois Hadamczik.

'Haška na MS nevezmu,' odepsal definitivně veterána Hadamczik

Sport
  •   14:23
PRAHA - Šestačtyřicetiletý gólman Dominik Hašek se na letošním mistrovství světa v Bratislavě v dresu českého národního týmu definitivně nepředstaví. Trenér Alois Hadamczik chce jako na jedničku sázet na Tomáše Vokouna z Floridy a Haška by po nedělním vyřazením jeho Spartaku Moskva v prvním kole play off s Petrohradem čekala před šampionátem dlouhá pauza.

Sám olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru byl ke své účasti po brzkém konci klubové sezony skeptický. "Čekat dva měsíce do mistrovství, nechytat zápasy, to není ideální příprava," řekl deníku Sport Hadamczik, který je v zámoří na inspekční cestě v NHL. Už loni po svém zvolení naznačil, že bude mít o Haška zájem, když bude nadále chytat. Jenže situace se vyvinula jinak.

Anketa

Je volba kouče Hadamczika nevzít Haška na MS správná?

Ano, dva měsíce bez hokeje je dlouhá doba 454
Ano, ale mohl to říct dříve. Čekal jen na to, zda Vokouna nevymění 71
Ne, Hašek by měl nároďáku co dát, proti Petrohradu neměl s týmem šanci 121

"Je lepší vyřešit to takhle rovnou, než Dominika dva měsíce držet v tréninku a pak mu těsně před Bratislavou říct, že ho neberu. To by nebylo fér," doplnil Hadamczik. Ještě vyčkával, zda se Vokoun nepřesune před pondělní uzávěrkou přestupů v NHL do klubu s ambicemi na úspěch v bojích o Stanleyův pohár, ale brankář zůstal na Floridě, která s největší pravděpodobností bude v play off chybět. "Voky je pro mě číslo jedna. Jsem rád, že Tomáše nevyměnili," prohlásil Hadamczik.

"Tomáš má zájem reprezentovat. Pokud bude zdravý a mimo play off, jdeme do toho," doplnil na adresu jednoho z hlavních hrdinů cesty za zlatem na loňském šampionátu, který vychytal titul na MS také v roce 2005 ve Vídni. O nominaci Vokouna i Haška, dvou zkušených gólmanů, neuvažoval. "Jelikož dva starší gólmany brát nehodlám a věřím tomu, že Voky přijede, vychází mi z toho, že oželím Haška. Až se v sobotu vrátím domů, Dominikovi zavolám a vysvětlím mu to. Chovám k němu obrovskou úctu, ale už jsem se rozhodl," řekl Hadamczik.

Dominik Hašek při Utkání hvězd KHL.

Ten by tak mohl vsadit stejně jako loni kouč Vladimír Růžička při zlatém turnaji v Německu i na Ondřeje Pavelce z Atlanty a Jakuba Štěpánka z Petrohradu. Hadamczik vyhlíží i další možné zvučné posily pro mistrovství světa. Je prý v podstatě domluvený s Patrikem Eliášem z New Jersey, chce i Martina Havláta z Minnesoty.

"S Patrikem jsem poseděl při večeři. Byl velice pozitivní a natěšený na mistrovství. Rád bych chtěl mít v týmu i Martina Havláta. Pevně doufám, že bude zdravý, a nezbývá než si přát, aby s Minnesotou nedošel v play off daleko," prohlásil Hadamczik. Rád by měl v kádru i Aleše Hemského z Edmontonu. "Alešovi budu volat, stejně jako některým ostatním klukům, které tu neuvidím v akci," řekl Hadamczik. Poprvé od titulu ze světového šampionátu v roce 2005 ve Vídni by se mohl vrátit do reprezentace útočník Radek Dvořák, který přestoupil z Floridy do Atlanty.

"Velice mě zaujal při zápase v Tampě. Ještě to spolu probereme tady v Atlantě." Hadamczik při jednáních s hráči z NHL prý nenarazil na hráče, který by účast na šampionátu v Bratislavě předem odmítl. "Samozřejmě, že nejprve si kluci musí splnit své povinnosti v klubu. Pokud ale nebudou v play off a nevyskytnou se problémy při výstupní prohlídce, budou reprezentovat. Nebo se o nominaci porvou," dodal Hadamczik.

Autor: ČTK