Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Havlát a Michálek jsou kandidáty na prestižní cenu NHL

Sport

  14:13
PRAHA/NEW YORK - Překvapivého ocenění svých schopností se dočkali útočník Chicaga Martin Havlát a obránce Zbyněk Michálek z Phoenixu. Čeští hokejisté jsou mezi kandidáty na trofej Billa Mastertona. Jednu z nejprestižnějších cen NHL dostává každoročně hráč jako ocenění za příkladnou věrnost a oddanost hokeji v kombinaci s jeho hokejovým uměním.

Martin Havlát přijímá gratulace od spoluhráčů. foto: ČTK

Na cenu, o které rozhoduje Asociace hokejových novinářů (PHWA), je nominován vždy jeden hráč z každého týmu NHL. Mezi 30 uchazeči jsou letos vedle Havláta a Michálka také slovenští útočníci Michal Handzuš z Los Angeles a Richard Zedník z Floridy.

Bill Masterton Trophy

Bill Masterton Memorial Trophy vznikla na počest první oběti profesionálního hokeje. Bill Masterton, který před pětatřiceti lety oblékal dres týmu Minnesota North Stars, zemřel přímo na následky zranění způsobeného při utkání s Oaklandem 13. ledna 1968. Po této tragédii se v NHL zvedla vlna odporu proti přehnané tvrdosti ve hře a jedním z výsledků zvýšené aktivity na tomto poli bylo i založení této trofeje. Následkem toho se i v NHL začalo masově šířit nošení ochranných přileb.

Držitel trofeje si však neodnáší žádnou prémii. Ta pouze na jeho doporučení končí v některém ze sportovně rehabilitačních zařízení spravovaných nadací Billa Mastertona. Zajímavý je rovněž výběr vítězů trofeje. V prvních letech získávali cenu spíše dělníci ledu nebo zneuznané hvězdy. Dnes je cena udělována zpravidla hráčům, kteří prošli těžkými životními zkouškami nebo prokázali velkou vytrvalost.


Sedmadvacetiletý Havlát je ceněným hráčem i s ohledem na to, jak bojuje ve své kariéře se zraněními, která ho v posledních letech sužovala. Naposledy se dokázal vrátit zpět na vrchol po zranění ramena, kvůli němuž v minulé sezoně odehrál jen 35 zápasů.

V tomto ročníku vynechal jediný duel Blackhawks a vedle mladých talentů Toewse a Kane je hlavním tahounem ambiciózního celku. Navíc obě hvězdičky zastiňuje v klubové produktivitě, které vládne. V 77 odehraných zápasech si připsal 71 bodů za 27 branek a 44 asistencí. V nejmladším týmu soutěže si ho však cení také pro vynikající obrannou práci, díky ní nasbíral již 25 kladných bodů za účast na ledě při vstřelených a obdržených brankách.

Šestadvacetiletý Michálek patří k nejobětavějším zadákům celé soutěže. Pro tým vedený legendárním Waynem Gretzkým je podle novinářů ochoten obětovat cokoliv. Nejlépe o tom vypovídá i celkem 262 zblokovaných střel v této sezoně, což je nejvíce v NHL.

Právě trenér Gretzky i spoluhráči z týmu Coyotes Michálka často chválí za obětavost, zatímco on skromně odpovídá, že prostě jen dělá svou práci. Herně nejvytíženější hráč týmu si v 79 odehraných duelech v tomto ročníku připsal 25 bodů za pět přesných tref a 20 finálních přihrávek.

Tuto cenu, kterou hráč může vyhrát pouze jednou v kariéře, v minulosti získala hvězdy jako Mario Lemieux, Teemu Selänne, Saku Koivu, Pat LaFontaine či Steven Yzerman. Z českých hokejistů na ni, stejně jako například Wayne Gretzky, zatím nikdo nedosáhl.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!