130 let

Martin Havlát (vlevo) se raduje z gólu. | foto: ČTK

Havlát rozhodl o vítězství Chicaga

Sport
  •   10:09aktualizováno  11:00
NEW YORK - Český útočník Martin Havlát zařídil v nedělním utkání NHL svým osmým gólem v sezoně výhru Chicaga nad Columbusem 3:1 a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu. Havlát se trefil v polovině třetí třetiny, kdy přesnou ranou z levého kruhu pro vhazování dostal svůj tým do vedení 2:1, pojistku přidal v poslední minutě při power play Brent Seabrook.

"Byla to nádherná spolupráce a pěkný gól," pochvaloval si po utkání Havlát, jenž v úvodu druhé třetiny zahodil velkou šanci. Napodruhé už ale zamířil přesně. "Martin je excelentní hráč, člověk mu chce pořád přihrávat. Věděl jsem, že očekává zpětnou přihrávku, kdybych mu puk nevrátil, určitě bych si to od něho vyslechl," prohlásil s úsměvem Keith. 

Blackhawks v utkání dlouho prohrávali poté, co se už v druhé minutě prosadil Fredrik Modin. Důležitý vyrovnávací gól vstřelil až v poslední sekundě druhé třetiny v přesilové hře Patrick Sharp a nasměroval tak Chicago k čtvrtému vítězství v řadě. "Tenhle gól jsme neměli dostat. Je to frustrující. Podali jsme velmi dobrý výkon, ale bohužel to nestačilo," litoval brankář Columbusu Steve Mason. 

Po pěti výhrách skončila neporazitelnost Floridy na hřištích soupeřů. Ve Vancouveru si sice Panteři během úvodních sedmi minut první třetiny vypracovali dvoubrankový náskok, nakonec ale prohráli 3:5. Gól a asistenci si v dresu poražených připsal Michael Frolík, jednou asistovali také Radek Dvořák a Kamil Kreps.

Hráči Vancouveru rozhodli o svém triumfu v druhé třetině, v níž za stavu 2:2 vstřelili v rozmezí dvou minut a osmi sekund tři slepené góly do sítě Craiga Andersona, jenž znovu dostal přednost před Tomášem Vokounem. "Byla to přesně jedna z těch třetin, kdy bylo všechno proti nám. Chyby se nabalovaly jako sněhová koule a tým potřeboval, abych ho nějakým dobrým zákrokem podržel. Bohužel, nepovedlo se," litoval po utkání Anderson. 

Hvězdou večera se stal slovenský útočník Pavol Demitra, který vstřelil dvě branky. "Nejdůležitější gól byl ale ten na 1:2, který dal Darcy Hordichuk. Po něm jsme se zvedli, získali převahu a všechno nám najednou začalo vycházet," poznamenal Demitra. 

Poprvé v devítileté historii klubu si připsali hokejisté Minnesoty pátou prohru v základní hrací době za sebou, když podlehli 2:4 Anaheimu.

DNEŠNÍ ZÁPASY: 
Chicago - Columbus 3:1 (0:1, 1:0, 2:0)
Branky: 40. Sharp, 50. Havlát, 60. Seabrook - 2. Modin. Střely na branku: 31:32. Diváci: 21.379.

Vancouver - Florida 5:3 (1:2, 4:0, 0:1)
Branky: 26. a 32. Demitra, 13. Hordichuk, 33. Wellwood, 34. Kesler - 5. Boynton (Frolík, Kreps), 7. Bouwmeester (Dvořák), 47. Frolík. Střely na branku: 30:21. Diváci: 18.630.

Anaheim - Minnesota 4:2 (2:1, 2:1, 0:0)
Branky: 2. Getzlaf, 7. Perry, 27. Morrison, 39. Ryan - 13. Bergeron, 23. Belanger. Střely na branku: 34:28. Diváci: 16.577.

Autor: ČTK