Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Havláta trápí zranění a mizerná forma: Musím se s tím vypořádat

Sport

  12:47
Má za sebou další složitější zranění a opět se musí prokousávat do sestavy. Tentokrát je však role hokejového útočníka Martina Havláta těžší než kdy jindy. San Jose má mimořádně nabitý kádr, který navíc předvádí výborné výsledky.

San Jose Sharks (Martin Havlát) foto: ČTK

Havlát tak stále neví hodiny, ačkoli se jeho výkony po kritice od vedení rychle zlepšily. Mezi zámořskými novináři se ovšem pořád spekuluje o jeho výměně do jiného týmu.

Trápí vás to?
Když člověk dostane šanci být na ledě, tak musí odvést to nejlepší, co je v jeho silách. I když třeba nemá tolik času na ledě, kolik by si představoval. To ale nemůžu ovlivnit, to je jenom na trenérovi.

Uznáváte, že vstup do sezony od vás nebyl ideální?
Statistiky jsem určitě neměl dobré, to je vidět. Ale týmu se daří, vyhráváme, to je důležité. Já jsem začátek zase nestihl kvůli zranění. Člověku samozřejmě nepomůže, když naskočí do rozehrané sezony, když jsou už všichni rozjetí. Musím se s tím ale vypořádat, protože je před námi ještě hodně zápasů.

Cítíte, že jste pod tlakem?
Necítím, protože je to už poněkolikáté, co se vracím po dlouhém zranění nebo po operaci.

Takže jste na to už zvyklý?
Nejsem, na to si člověk nikdy nezvykne. Naopak je to o to těžší.

Takže nezbývá než zatnout zuby a vzít tu situaci jako motivaci, že?
Jasně, vždycky je nálada lepší na ledě i mimo led, když se týmu daří. A já zopakuju: začali jsme dobře, ale sezona je dlouhá.

Do týmu přišel Tomáš Hertl, vy jste se ho ujal a dá se říct, že i on vám ubírá místo na ledě a vytlačuje vás ze sestavy. Není to paradox?
To určitě ne. Tomáš si místo v sestavě zasloužil, začal skvěle a jde mu to jak na ledě, tak i mimo něj. Myslím, že je to skvělej kluk a je radost se na něj dívat.

Vy mu hodně pomáháte, jste rád, že máte parťáka z Čech?
Jsem rád, že tam nejsem úplně sám. Trávíme spolu docela dost času, určitě je sranda.

Rozumíte si, padli jste si do noty?
Myslím, že jo. Je skromný a má to v hlavě srovnaný. Zlepšuje se na ledě, ale pracuje na sobě i v angličtině. Ten začátek pro něj není jednoduchý, sám jsem si to prožil jako všichni ostatní čeští hráči. Od toho jsem tady já i ostatní kluci, abychom mu pomohli.

Jaké to je být v roli mentora?
Já v něm vidím sebe, když jsem tady začínal v devatenácti letech. Je zajímavé ho sledovat, protože já bych dneska jednotlivé situace řešil jinak než on, ale zároveň vím, že jsem byl stejný. Takže to je sranda.

V Carolině se na vás přijede podívat reprezentační trenér Hadamczik, myslíte na olympiádu?
Nemyslím, vůbec. Já se snažím soustředit na to, co je tady a teď. Ale po zápase se s Lojzou určitě potkáme. Zatím jsem s ním nemluvil.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!