Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

4. minuta
Sparta
Sparta se usadila v útočné třetině. Kočího střelu švihem musel Furch pravým betonem vykopnout.
3. minuta
Slavia
Nahození Krejčíka brankář Sparty kryje. Rychle ale rozehrává obranci.
3. minuta
Slavia
První závar před Pöpperlem. Rothovu střelu od modré čáry nebezpečně tečoval Kalus.
2. minuta
Alex Foster zřejmě vjel do rýhy a upadl. Ve skluzu podrazil gólmana Dominika Furcha. Vhazovat se tak bude ve středním pásmu.
2. minuta
Sparta
O první střelecký pokus utkání se pokusil host Mário Bližnák. Jeho bekhendový pokus ale neměl potřebné parametry.
1. minuta
důležité
Úvodní buly prvního letošního pražského derby vyhrál sparťan Michal Broš. Utkání bylo zahájeno.
18:16
Všichni uctili památku Josefa Vašíčka minutou ticha.
18:14

Ke stropu haly bude vyvěšen dres Josefa Vašíčka s 63. Číslo bude zároveň vyřazeno se slávistické sady dresů. Vašíček zahynul spolu s Janem Markem a Karlem Rachůnkem při letecké havárii v Jaroslavli.

  • Slavia pověsila ke stropu O2 areny dres Josefa Vašíčka a vyřadila jeho číslo ze sady.

    Slavia pověsila ke stropu O2 areny dres Josefa Vašíčka a vyřadila jeho číslo ze sady. / Autor: ČTK

18:14
Týmy už nastupují na led. Utkání co nevidět začne.
18:11
Derby poprvé okusí sparťan David Kočí. Bývalý bitkař NHL minulý tyden podepsal v Holešovicích třítýdení smlouvu. Kočí do zámoří odešel už v mládežnickém věku, a tak duel se Slavi bude pro něho premiérou.
18:10
Od derby se slibuje hlučná divácká kulisa. V O2 areně bylo na utkání se Spartou otevřeno i druhé patro haly. Tribuny už se pomalu plní.
Sparta
Sparta jde po sérii výher do derby v dobré pohodě. "Bereme to jako další normální zápas, ne jako derby. Doufáme, že přijde hodně diváků a hokej se jim bude líbit," řekl asistent trenéra Richard Žemlička ČTK. Souhlasil ale s tím, že Sparta je podle posledních výsledků favoritem. "Obrazně to tak vypadá, ale přistupovat tak k němu nebudeme. Slavia v neděli vyhrála ve Vítkovicích, kde se moc často nevyhrává. Musíme být opatrní a hrát tak, jak hrajeme venku. Myslím si totiž, že venku hrajeme ještě lépe než doma," poukázal Žemlička na fakt, že Sparta na kluzištích soupeřů bodovala v pěti ze šesti zápasů a čtyři vyhrála.
Slavia
Slávisté ovšem doma naposledy inkasovali devět branek od Komety a před nedělní výhrou na ledě Vítkovic (5:3) uspěli v jediném z osmi zápasů. "Doufáme, že nám výhra v Ostravě pomohla. Pozitivní je ale také to, že se nám vrací do sestavy uzdravení hráči," pochvaloval si asistent trenéra Jiří Čelanský. I nadále však kvůli výronu kotníku chybí gólmanská jednička Kopřiva. "Má to pořád citlivější a citlivější, dnes šel na rentgen, nic přesnějšího zatím nevíme," uvedl Čelanský.
Slavia jakožto nejhorší tým dosavadního průběhu extraligy v domácím prostředí, kde si z pěti vystoupení připsala jen tři body, přivítá naopak nejlepší celek na soupeřových kluzištích Spartu. Ta venku sbírá v průměru dva body za zápas - ze šesti duelů si jich při bilanci čtyř výher a dvou porážek připsala dosud 12. Ve prospěch červenobílých ale hovoří vzájemné zápasy. V posledních šesti případech se radoval vždy tým hrající doma, navíc Slavia porazila svého soka na vlastním ledě šestkrát po sobě a Sparta se naposledy venku radovala v lednu 2008 po výhře 7:5.
Sparta
Nově složený tým Sparty naopak postupně našel svoji tvář a po sérii pěti výher pošilhává po vedoucí příčce Liberce. Při souhře výsledků ale mohou po případném zaváhání Bílých Tygrů vyskočit do čela i Plzeň, Zlín, nebo České Budějovice, které se představí ale až ve středeční dohrávce v Kladně.
První derby pražských "S" přinese 13. kolo hokejové extraligy. V domácím prostředí se představí Slavia, které se v první čtvrtině základní části příliš nedaří, a to ani před vlastními fanoušky.
On-line reportáží vás provede sportovní redaktor Lidovky.cz Tomáš Vrábel.

Nepřehlédněte

HC SLAVIA PRAHA

Furch - Kadlec, Kolařík, Kuboš, Šulc, Roth, Vašíček, J. Krejčík - Kůrka, Krenželok, Tomica - T. Svoboda, V. Růžička ml., Sklenář - Kalus, P. Jelínek, Doležal - Jaškin, T. Hertl, M. Čermák.

HC SPARTA PRAHA

Pöpperle - Jan Hanzlík, Sersen, D. Kočí, Milam, Kasík, Philipp, Kučný - Tenkrát, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Pacovský - Y. Treille, Foster, T. Rachůnek - Přibyl, Lapšanský, Žálčík.